Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:19, 7. 2. 2013.

| Kultura

Borba za Konstantinovo blago

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
konstantin-veliki.jpg
Car Konstantin, foto: bastabalkana.com

Konstantinova glava i Licinijevi tanjiri posle Viminacijuma možda ipak budu izloženi i u Nišu, najavio je gradonačelnik Zoran Perišić.

Sada je već izvesno da će “političkom odlukom”, kako je rekla Vesna Crnotravac arheolog niškog Nardonog muzeja, Konstantinova glava koja je nađena u Nišu, biti izložena u Viminacijumu.

U Viminacijumu će biti još dosta eksponata iz Niša, a kao jedan od razloga zašto oni u godini obeležavanja Milanskog edikta, makar na mesec dana nisu vraćeni u grad gde su i pronađeni, navodi se visoka cena obezbeđenja.

- Samo osiguranje takve izložbe koštalo bi 14 miliona evra. Mi nismo u situaciji da imamo niti izložbeni prostor, a nažalost, niti novac da tako nešto obezbedimo - rekao je gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Međutim, kako je najavio prvi čovek Niša, postoji šansa da deo postavke iz Viminacijuma bude predstavljen i Nišlijama, ali u septembru.

- Mi ćemo pokušati da sa “Filip Morisom” obezbedimo i osiguranje i obezbeđenje da se jedan deo artefakata izloži u njihovoj galeriji - kaže Perišić.

Gradonačelnik Niša naglasio je da samo dve manifestacije u sklopu proslave MIlanskog edikta neće biti održane u Nišu. Jedna od njih je i izložba Konstantinovog nasleđa koja će 18. maja biti otvorena u Viminacijumu.

Perišić dodaje da je postojala jasna intencija da se veći deo proslave održi u Beogradu, ali je gradsko rukovodstvo, uz finansijsku pomoć Republike, kako kaže Perišić, uspelo da je vrati gradu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikola Jovanovic

    15:03 // 8. 2. 2013.

    bedno i zalosno sta se radi sa gradjanima NISA

    • Basta

      09:30 // 10. 2. 2013.

      Prakticno Beograd radi sta mu volja! I,ne
      samo u kulturi,nazalost.

  • Kolega iz Zavoda za zašt. spomenika

    00:04 // 8. 2. 2013.

    Muzej u Nišu treba da vodi stručno lice, poput Vesne Crnoglavac. Sadašnje stanje, oslikava potpunu kultunu inferiornost u Nišu.

  • Miodrag Janković

    20:37 // 7. 2. 2013.

    Zaista, mislim, 14 (četrnaest) miliona evra? Pa ko može da priča takve gluposti? Znate li vi koliko je 14 miliona evra? Najlakše je svoju nesposobnost pokriti nebuloznim ciframa. Niš jednostavno nije učinio ništa u vezi obeležavanja jubileja, Niš nije ni počeo pripreme za obeležavanje 1700 godina Milanskog edikta, a ovde se neko sad setio u fabruaru 2013. da pita za Konstantinovu glavu kao da se do sad nije znalo gde se nalazila. U Beogradu može da stoji decenijama, ali u Viminacijumu... pa to nikako. U toj metalnoj glavi čini se ima više mozga nego kod naših lokalnih birokrata.Ej, 14(četrnaest) miliona evra. Kolika je dnevnica tim radnicima obezbeđenja, 150.000 evra?

    • Branko Savić

      21:56 // 7. 2. 2013.

      U stvari ti milioni su za obezbedjenje, adaptaciju prostora i osiguranje, ali opet je to ogromna suma za kratko vreme koliko ce trajati izlozba... Za mesec dana toliko ni Luvr ne potrosi za ove stavke...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: