Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:41, 6. 10. 2010.

| Kultura

Borini pozorišni dani

Autor:Jelena StojkovićIzvor:Južne vesti

VRANJE - U Pozorištu Bora Stanković u Vranju ove godine će se održati tradicionaln jubilarni, trideseti po redu festival „Borini pozorišni dani” pod sloganom „I bi reč”.

Ovogodišnji festival održaće se u znaku tri jubileja: trideset godina festivala, sto godina od prvog štampanja romana Bore Stankovića „Nečista krv” i vek od rođenja Meše Selimovića.

Festival će svečano biti otvoren 21. oktobra , nakon čega će publika videti nagrađivanu predstavu ovog teatra „Derviš i smrt” Meše Selimovića, u režiji Egona Savina.

Sutradan je na repertoaru premijerno izvođenje komada Bore Stankovića „Stari dani”, koji je na scenu postavio Nebojša Dugalić, gde glavnu ulogu igra Ljubomir Bandović, koji je ponikao upravo u vranjskom teatru.

Na programu je, potom, predstava „Tvrđava” kruševačkog pozorišta u režiji Nebojše Bradića.

Poslednje dve večeri biće prikazani „Zapisi iz podzemlja” Fjodora Dostojevskog, u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta, čiju režiju potpisuje Ana Đorđević i „Metamorfoze”, komad po Ovidijeu istog teatra, koji je režirao Aleksandar Popovski.

U okviru festivala biće održane i brojne prateće manifestacije.

Tako će dr Tihomir Brajović održati predavanje o Bori Stankoviću, dok će Nebojša Bradić govoriti o Meši Selimoviću.

Predviđeno je otvaranje izložbe o Bori Stankoviću i Meši Selimoviću, a u holu ovdašnje biblioteke biće otvorena izložba knjiga po kojima su urađene predstave koje će biti na programu festivala.

Glumci vranjskog pozorišta izvešće scensko čitanje teksta iz romana „Nečista krv”, čime će biti označen početak rada na ovom komadu, koji će režirati Ana Đorđević, a prema planu, premijerno će biti izveden na narednim „Borinim pozorišnim danima”.

Trideseti „Borini pozorišni dani” biće završeni 26. oktobra proglašenjem najboljih predstava i najuspešnijih glumačkih ostvarenja., na ovogodišnjem festivalu.
 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: