Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:10, 6. 1. 2024.

| Kultura

Božićni koncert klasične muzike u Vranju

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
Dom vojske Vranje foto i.m.
Povodom Božića, ljubiteljima klasične muzike u Vranju predstaviće se duo "Dolcezza"; foto: I.M.

Povodom Božića, ljubiteljima klasične muzike u Vranju predstaviće se duo Dolcezza, sopran Anita Ferlež Eraković i pijanista Slobodanka Pajić, profesorke Muzičke škole iz Niša i Fakulteta umetnosti iz Niša. Koncert će biti održan u Domu Vojske u utorak 9. januara sa početkom u 19 sati.

Na programu Božićnog koncerta biće izvedene neke od najpoznatijih kompozicija, Istočniče živonosni, Marijo slavna, Božić, Božić, Blagi dan, Anđeli pevaju, Panis Angelicus, Adeste fideles, Gloria in excelsis Deo, Ave Maria.

Naziv dua govori o skladu i harmoniji umetnica koje muziciraju kao jedno, dočaravajui notni tekst ličnim emocijama zasnovanim na ljupkosti, umilnosti i senzualnosti - kažu organizatori koncerta iz Eparhije Vranjske, udruženja "Dante Aligijeri" Vranje i JU Narodni univerzitet Vranje.

Nizom koncerata duo Dolcezza se već predstavio publici širom Srbije, Slovenije, Makedonije, čime je dao i snažan kreativni impuls scenama klasične muzike u ovim sredinama.


Bogate biografije članica “Dolcezza”

Anita Ferlež Eraković - sopran, rođena je u Nišu, gde je završila nižu i srednju muzičku školu paralelno na dva odseka, odsek klavira u klasi profesora Slađane Popovic i odsek solo pevanja Ilkove.

U toku studiranja završila je seminar barokne muzike i seminar američke solo pesme, nastupala je sa horom i orkestrom fakulteta i sa ansamblom Skopske opere, trenutno radi u Muzičkoj školi u Nišu.

Aktivno učestvuje u kulturnom životu rodnog grada solističkim i kamernim koncertima i kao solista Niškog simfonijskog orkestra i Orkestra vojske Srbije, a do sada je imala koncerte širom Srbije, na Kosovu, Makedoniji, Sloveniji i u Bugarskoj.

Slobodanka Pajić - klavir, rođena je u Kladovu, gde je završila osnovnu muzičku školu na klavirskom odseku. Srednju muzičku školu završila je u Nišu u klasi profesora Borivoja Mladenovića, osnovne i magistarske studije na FU-Priština u klasi profesorke Bosiljke Stričević.

U toku školovanja učestvovala je na festivalima, republičkim i saveznim takmičenjima i osvajala nagrade. Održala je više solističkih koncerata širom Srbije, na Kosovu, Sloveniji i u Bugarskoj.

Od 1998. radila je kao profesor klavira i kao korepetitor na odseku za solo pevanje u Muzičkoj školi u Nišu, a od 2007. radi na FU-Niš na katedri za komplementarni klavir. U zvanju je vanrednog profesora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: