Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:21, 20. 3. 2019.

| Kultura

Branimiru Šćepanoviću i Siniši Kovačeviću "Borina nagrada"

Autor:I. M.Izvor:Južne vesti
Knjige foto i.m
Dodelom nagrade ovim autorima pokrivaju se svi žanrovi kojima se Bora bavio; foto: I.M.

Jednu od najznačajnijih književnih nagrada ove godine dobili su pisci Branimir Šćepanović i Siniša Kovačević. Njima se, kako je obrazloženo, nagrada Književne zajednice "Bora Stanković" dodeljuje za celokupan književni opus.

Urednik Književne zajednice Miroslav Cera Mihailović rekao je da ne treba posebno obrazlagati odluku žirija koji je radio u sastavu prof. dr Slađana Jaćimović, Aleksandar Laković i prof. dr Milo Lompar, kao predsednik žirija.

Dodelom nagrade ovim autorima pokrivaju se svi žanrovi kojima se Bora bavio, pripovedački, romansijerski i dramski opus - kazao je Mihailović.

On je naglasio da je Šćepanović istaknuti pisac srpske književnosti dugi niz decenija, poznat u međunarodnoj književnoj javnosti, naročito francuskoj, po svom antologijskom romanu Usta puna zemlje.

Govoreći o drugom dobitniku, Mihailović je rekao da je Kovačević izuzetno uspešan kao dramski pisac čije drame su snažno uprizorile i mitske i političke situacije u čovekovoj sudbini.

Ove godine obeležava se se 30 godina od osnivanja Književne zajednice Borisav Stanković u Vranju, organizatora Borine nedelje. Književna zajednica je povodom jubileja već objavila nekoliko novih izdanja, a planirana je i svečana akademija .

53. Borina nedelja počinje 23. i trajaće do 29. marta. Tradicionalno, svake godine manifestacija počinje besedom prošlogodišnjeg dobitnika prestižnog priznanja. Ove godine, na žalost, nedavno je preminula Grozdana Olujić, prošlogodišnja dobitnica, ali kako je Mihailović rekao, ona je pre svoje smrti napisala besedu koja će biti pročitana na otvaranju manifestacije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stefan Jovanović

    20:54 // 28. 3. 2019.

    Pre dvadeset dana su objavili da je dobitnik Borine nagrade Grozdana Olujić. Žena je u međuvremenu umrla i umesto da joj dodele posthumno nagradu, stari manipulant Cera je obrlatio žiri da promeni odluku i nagradu sad dodeljuju dvojici bivših pisaca. Da li se neko seća kada su Šćepanović i Siniša Kovačević napisali poslednju knjigu?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: