Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 16. 12. 2016.

| Kultura

Branko Miljković "okuplja" pesnike u Gadžinom Hanu

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Branko Miljković
Najznačajniji pesnik druge polovine 20. veka; Foto: NKC

Tradicionalna književna manifestacija “Miljkovićeve poetske svečanosti” u okviru koje će desetak pesnika govoriti svoje stihove, biti izložene slike i organizovan dečji program, održava se u petak 16. decembra u Gadžinom Hanu, rodnom mestu Branka Miljkovića. 

Ovogodišnji učesnici Svečanosti koje se organizuju već 22. godinu zaredom su Dragan Dragojlović, Tanja Kragujević, Manojle Gavrilović, Slobodan Zubanović, Bojan Jovanović, Vojislav Karanović, Dragica Ivanović-Užareva, Natalija Jovanović, Blagoje Baković i Milovan Marčetić.

Manifestacija počinje programom pod nazivom “Miljkovićevim tragom” u 12 sati kada će deca pesnici u druženju sa književnicom Gordanom Timotijević kazivati svoje stihove - najavili su organizatori. 

U okviru Svečanosti biće predstavljene i slike iz galerije Narodne biblioteke sa likovne kolonije „Jugoslovenska kolonija likovnih amatera 17 vodenica“ - Donji Dušnik 2016, a izložba počinje u 18 sati.

Sat vremena kasnije počinje i glavni program Svečanosti, a manifestacija se održava u Narodnoj biblioteci “Branko Miljković”.


“Zaplanjski Orfej” po 20. put

Na Svečanostima se, po oceni stručnog žirija, dodeljuje nagrada “Zaplanjski Orfej” za najbolju pesmu koja je objavljena u književnim listovima i časopisima u periodu između dve manifestacije. 

Ovogodišnji dobitnik je Veroljub Vukašinović, pesnik iz Trstenika.

On je nagrađen za pesmu “Vetar i dažd” objavljenoj u kulturnom dodatku Politike 26. novembra – saopštili su organizatori.

Na ovoj književnoj manifestaciji, podsećaju organizatori, učestvovalo je više od 300 najeminentnijih književnih stvaralaca, oko 60 kritičra i teoretičara, koji su bili učesnici simpozijuma o delu Branka Miljkovića, tridesetak dramskih umetnika koji su govorili stihove velikog pesnika, brojni likovni stvaraoci koji su u okviru Svečanosti imali svoje likovne postavke, kao i muzičari. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: