Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:05, 18. 2. 2017.

| Kultura

Bubnjar Majlsa Dejvisa sa svojim bendom nastupa na Nišvilu

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
foster
Jedan od najpoznatijih džez bubnjara sviraće pred Nišlijama; foto: Victor Dimitriev

Ljubitelja džeza na ovogodišnjem Nišvilu, pored ostalih velikana ovog muzičkog žanra će moći da čuju i kvintet Ala Fostera, koji će pred niškom publikom izvesti nastup u čast Čarlija Parkera.

Čovek za kojeg je Majls Dejvis kazao kako ga je “zakucao svojim gruvom”, jedan je od najsvestranijih džez umetnika, a organizatori kažu da mu je ovo prvi nastup na ovom najpoznatijem niškom muzičkom festivalu, iako je još 2006. osmislio kompoziciju albumu Crossing the Border snimljenom u Njujorku, a objavljenom na etiketi niškog džez festivala “Nišville records”.

Al Foster je svakako jedan od najboljih i najsvestranijih džez bubnjara svih vremena. Tome u prilog ide i činjenica da je Foster jedini muzičar kojeg je Majls Devis angažovao i pre i posle svog privremenog “penzionisanja”, a Foster je uz to i bio jedan od svega nekoliko muzičara sa kojima je Majls kontaktirao tokom te šestogodišnje pauze - kažu organizatori.

Foster je rođen 1943. u Ričmondu (Virdžinija) a odrastao je u Njujorku. Prvi komplet bubnjeva dobio je kao desetogodišnjak, a otac – džez kontrabasista ga je ohrabrivao da vežba uz snimke na kojima je svirao Maks Roač. Još u tinejdžerskim godinama sreo je Sonija Rolinsa koji je veoma uticao na njega.

Pored Fostera, koji je na svirao na mnogobrojnim Dejvisovim koncertima, ali i na čak 12 njegovih albuma, Fosterov kvintet čine još i alt saksofonista Majk Di Rubo, trubač Fredi Hendriks, kontrabasista Dag Vajs, kao i pijanista Adam Birnaum, za koga organizatori kažu da je jedan od najboljih pijanista mlađe generacije.

Podsetimo, na Nišvilu će, između ostalih, nastupiti i britanski muzičar Toni Momel, ali i dobitnica Gremija - Peti Ostin.

Karte za ovaj festival koji će se u Niškoj tvrđavi održati od 10. do 13. avgusta, mogu se kupiti na svim prodajnim mestima Eventima u zemlji i inostranstvu, kao i preko njihovog sajta i koštaju 2.000 dinara.

Opširnije o Nišvilu, možete da pročitate na njihovom sajtu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: