Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:22, 26. 1. 2018.

| Kultura

Bubnjaru Lazaru Tošiću “Nišvilova” nagrada za životno delo

Autor:B. Ž.Izvor:Južne vesti
lazar tošić
Najprestižnija nagrada "Nišvila", ove godine ide u ruke čuvenog bubnjara; foto: porodična arhiva

Jedan od najistaknutijih džez muzičara sa ovih prostora, bubnjar Lazar Lale Tošić, kako kažu organizatori Nišvila, nagrađen je najvećim priznanjem ovog festivala. Nagrada će, dodaju, tradicionalno biti uručena prve večeri Nišvila, 9. avgusta, kada će i nastupiti Tošićev kvintet.

Tošić je, navode u Nišvilu, ostavio neizbrisiv trag već i na osnovu same činjenice da je bio „žila kucavica“ dve najznačajnije formacije sa ovih prostora Big Band Radio Televizije Beograd i kombo sastavima Sextet Marković – Gut.

Lazar Tošić je prisutan na domaćoj sceni još od šezdesetih godina prošlog veka. Kao golobradi mladić iz Kraljeva koji se obreo u Beogradu, pun sebe i željan novih znanja o džezu,vrlo brzo se probio u sam vrh scene, a onda je i isto tako napustio zemlju da bi sedam godina bio u uspešnoj pečalbi u Nemačkoj - navode organizatori Nišvila.

Inače, tokom "mračnih 90-tih", kako kažu u Nišvilu, Lazar Tošić je bio jedan od najistrajnijih „čuvara džez plamena“ predvodeći svoje sastave u beogradskim klubovima, a status legendarnih stekli su pre svega nastupi u „Platou“ kod Filozofskog fakulteta u kojem je Lale predvodio svoje sastave, kroz koje je prošao veliki broj muzičara.

Inače, kompleti karata za ovogodišnji džez festival Nišvil već su u pretprodaji i mogu se kupiti po ceni od 2.000 dinara.

Podsetimo, prošle godine, nagradu za životno delo, ponela je čuvena pevačica sa ovih prostora Bisera Veletanlić.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Numancia

    22:32 // 26. 1. 2018.

    Bravo!Lale je veliko ime srpskog jazz-a,potpuno zasluzeno!
    Bio sam ,nekoliko puta,prisutan na "Plato"-u,kod Filozofskog,divne veceri sa Laletom,Micom Markovic,Biserom,Nadom Knezevic,Misom Blamom,Soucem,tada mladom Katarinom Kacunkovic...

  • todor

    19:56 // 26. 1. 2018.

    Hvala NIŠVILU što se setio g. Lazara Tošića . Nagradu je stvarno zaslužio . U nišu je svirao i sa Big Bendom RTB(S) i sa sekstetom u sali narodnog pozorišta i u MUZIČKOM KLUBU 81 . Od sekstera ostade trio Miloš Krstić , Stjepko Gut i Lale Tošić . . .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: