Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:01, 8. 10. 2021.

| Kultura

Čačak ispred Leskovca odneo pobedu za prestonicu kulture 2023. godine

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
leskovac obelezje
Prvoplasirani Čačak imao 10 poena više, Ilustracija; foto: B. S.

Radna grupa Ministarstva kulture i informisanja donela je odluku da prva prestonica nacionalne kulture 2023. godine bude grad Čačak, koji je sa 10 poena više odneo pobedu na listi ispred drugoplasiranog Leskovca. Kako se navodi u obrazloženju, projektima koje je ponudio Leskovac nedostaje inovativnosti i utemeljenosti na lokalnim specifičnostima grada.

Iako je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović često isticao da Leskovac zaslužuje da bude prva prestonica nacionalne kulture, s obzirom na to da se u Leskovcu već 14 godina održava LIFFE, da je Narodno pozorište prošle godine bilo apsolutni pobednik, a ove godine bilo domaćin Festivala "Joakim Vujić", da se iz budžeta Grada za kulturu izvaja skoro 9% i da je leskovački Narodni muzej najbolji u Srbiji, sve to nije bilo dovoljno da Leskovac bude prvoplasirani na listi radne grupe resornog ministarstva.

Koncept kandidature Grada Leskovca dobro je postavljen u traženom kontekstu projekta Prestonica kulture Srbije. Međutim, projektima nedostaje inovativnost i utemeljenost na lokalnim specifičnostima grada. Potrebna je detaljnija razrada koncepta, a utisak je da tim grada ima kapacitet za dodatni rad, razvoj projekta i sprovođenje kandidature u budućnosti - stoji u obrazloženju.

Na konkursu za prestonicu kulture, koji je bio otvoren do 2. avgusta, stiglo je 18 prijava, a od gradova sa juga prijave su poslali i Prokuplje, koje je zauzelo 4. mesto, Niš koji se našao na 8. mestu i Opština Bela Palanka koja je zauzela 14. mesto na listi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Amanda

    08:43 // 12. 10. 2021.

    U konkurenciji za prestonicu grada kulture u Srbiji, visoko pozicioniranje naseg grada znak je da nasi radnici u oblasti kulture vredno rade na prezentaciji kulturnog bogatstva grada, ujedno to je i podstrek za njihov jos vredniji buduci rad koji ce mozda u vec sledecem izboru za grad kulture, uroditi plodom. U to se nadamo i ne sumnjamo u predani i strucan rad nasih ljudi.

  • Nikw

    17:46 // 10. 10. 2021.

    I drugo mesto nije za podcenjivati. U našem gradu se svake godine organizuju sve vise i sve bolje kulturne manifestacije.

  • Kris Kloi

    21:07 // 9. 10. 2021.

    Kao mestanka male ali divne varosice na jugu Srbije, moje Grdelice, istaci cu da su i te kako kulturno-zabavni programi bogati.Divna atmosfera,energija,emocija uz velike zvezde kao sto su Kaliopi,Dzenan,Vlatko Stefanovski,Van Gog,publika prezadovoljna,nasmejana,mladi u prvim redovima,mnogo knjizevnih veceri, druzenja s bajkerima...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: