Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:32, 6. 7. 2018.

| Kultura

“Čarolija tame” - izložba slika i crteža niške umetnice

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Jovana Pržić
Umetnica Jovana Pržić imaće prvi put samostalnu izložbu; foto: privatna arhiva

Kroz svoje slike i crteže mlada umetnica iz Niša Jovana Pržić prikazuje ljubav, divljenje i poštovanje koje oseća prema prirodi, navode organizatori izložbe, a njeni radovi biće izloženi u nedelju 8. jula u kafe-galeriji “Paris Art”.

Za ovu mladu slikarku je, kako kaže, priroda poput nekog umetnika koji stvara umetnost, ali na mnogo većem platnu. Vreme i priroda su stvorili mnogo toga, dodaje, ali je čovek mnogo toga izmenio i prilagodio sebi, kako bi olakšao sebi život. Izlozba-slikarke;-foto:-Jovana-Przic Umetnica svoje radove nazvala "Čarolija tame"; foto: J. P.

Često se možemo zapitati šta je onda ostalo? Gde je ta izvorna umetnost prirode? Ciklus “Čarolija tame” upravo to oslikava. Baš ta skrivena mesta do kojih je malo teže doći. Koja nisu usputna stanica svakom prolazniku, već ljudi puni poštovanja i sa divljenjem idu da ih posete - priča umetnica.

Pećine nisu samo hladna i vlažna mesta, kaže umetnica, već mesta gde vreme, kamen i voda igraju neku svoju igru i njome stvaraju svoju čaroliju. Upravo ta čarolija je bila “klik“ za nastanak ovog ciklusa. izlozba-2 Umetnica svoje radove nazvala "Čarolija tame"; foto: J. P.

Činjenica koliko lako menjamo i narušavamo prirodu je bila povod za ovaj ciklus, dodaje, kako bi se češće setili šta od nje možemo da dobijemo ako se potrudimo da je očuvamo.

Nišlijka Jovana Pržić je rođena 1990. godine, piše u njenoj biografiji, a nakon Gimnazije “Svetozar Marković” masterirala je slikarstvo na Fakultetu umetnosti u Nišu. Njen master rad “Tajanstvene igre prirode” je zapravo početak ovog ciklusa. Verzija-za-katalog Umetnica svoje radove nazvala "Čarolija tame"; foto: J. P.

Tokom studija, a i nakon završetka, bila je učesnik mnogobrojnih kolonija i učesnik na brojnim grupnim izložbama. Bila je učesnik raznih bijenala (mozaika i crteža), brojnih međunarodnih izložbi - navodi u biografiji.

Nakon studija je osim slikarstvom počela da se bavi i drugim vrstama umetnosti, poput izrade ikona, crtanja portreta dece, a danas se aktivno bavi i fotografijom.

Biće ovo njena prva samostalna izložba, a otvaranje je u 20 sati.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • stambolka

    23:33 // 6. 7. 2018.

    uozbiljite malo taj faks... stvarno : /

  • Melisandra

    11:41 // 6. 7. 2018.

    Vidim tamu u tebi. I iz te tame, oči koje me gledaju. Braon oči, plave oči, zelene oči...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: