Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:13, 16. 3. 2019.

| Kultura

Čehovljev "Višnjik" večeras na niškom festivalu "Teatar na raskršću"

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
pozoriste
Još jedna takmičarska predstava niškog pozorišnog festivala; foto: FB Narodno pozorište Niš

Komad Višnjik kojim je počela nova era dramaturgije, kako kaže reditelj Vasilij Senin, večeras od 20 sati na sceni Narodnog pozorišta u Nišu izvešće Ivan Radoev Drama and Puppet Theatre iz Plevena u Bugarskoj, a ova predstava je još jedna od takmičarskih na niškom pozorišnom festivalu "Teatar na raskršću".

Direktor niškog teatra Spasoje Ž. Milovanović kaže da komad Višnjik Antona Pavloviča Čehova, menjajući mesto gledališta i pozornice, zaokružuje repertoarsku priču o ulozi pozorišta u društvu bez empatije.

Reditelj Senjin ističe i da je njime počela nova era dramaturgije - dramaturgija situacije.

Izgovoriti reč, izraziti mišljenje, ispričati priču – sve to možete sami, bez drugih. Da biste se našli u situaciji, potrebni su vam drugi ljudi. Čehov priča priču na tom ne baš jednostavnom jeziku – kroz situaciju. U samoj ideji komada – šta učiniti s višnjikom – mi koji radimo ili pišemo o pozorištu prepoznajemo naš životni problem. Čovek se žaleći samog sebe pomalo pretvara u čoveka kojeg treba žaliti - navodi Senjin.

Osim predstava koja je još jedna u nizu koja se takmiči za neku od nagrada niškog pozorišnog festivala "Teatar na raskršću", od 18 sati u gornjem foajeu Pozorišta će biti promovisana izdanja Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Na promociji će se naći Umetnost i kultura otpora - Milene Dragičević Šešić i Muzičko pozorište kao umetnička sinteza - Svetozara Rapajića.

O knjigama govore: Svetozar Rapajić, prof. emeritus FDU, Beograd, dr Ivan Medenica, red. Prof. FDU, Beograd i dr Predrag Cvetičanin, doc. Fakulteta umetnosti Niš Promociju će moderirati Dejan Petković, teatrolog i član Saveta festivala - najavljuju organizatori.

Podsetimo, "Teatar na raskršću" počeo je na dan Narodnog pozorišta premijerom predstave Putujuće pozorište Šopalović koja nije u konkurenciji za nagrade, a takmičarske predstave pozorišta sa Balkana izvode se od 12. do 19. marta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    13:45 // 16. 3. 2019.

    Top

    • Срба

      04:47 // 17. 3. 2019.

      Базука, Маро, базука.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: