Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:50, 7. 8. 2023.

| Kultura

Ćele-kula zatvorena u sred "Nišvila" i naleta turista

Autor:Ljubica Jocić, Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
cele kuca
Ćele-kula samo "sa vrata"; foto: Narodni muzej Niš

Jedan od najposećenijih kulturno-istorijskih spomenika koji turisti žele da posete u Nišu je, prema rečima turističkih vodiča, uvek bila Ćele-kula. Jedinstven spomenik koji pokazuje svirepu osvetu Turaka Srbima nakon Čegarske bitke turisti će moći da posete samo "sa vrata" ove nedelje, kažu iz Narodnog muzeja u Nišu jer se obavljaju završni radovi na sanaciji kapele. Rekonstrukcija se poklapa sa glavnim programom Nišvila kada brojni turisti posete Niš, a direktor festivala Ivan Blagojević ističe da bi bilo bolje da se rekonstrukcija pomerila za period posle Nišvila i Filmskih susreta.

Ćele Kula Nedelju dana traje rekonstrukcija; foto: arhiva Kula od ljudskih lobanja je jedinstven spomenik na svetu i jedan je od najvažnijih u turističkoj ponudi Niša. Mnogi domaći i strani turisti žele da čuju priču o ovom spomeniku, sazidanom nakon Čegarske bitke 1809. godine, kada je tadašnji osmanlijski zapovednik grada Huršid paša naredio da se kao opomena lokalnom stanovništvu sagradi kula od lobanja na putu za Carigrad.

Ove nedelje tu priču neće moći niko da čuje jer će Ćele-kulu moći da vidi "sa vrata" jer je Narodni muzej 4. avgusta na svojoj Fejsbuk stranici obavestio posetioce da će se od 7. do 14. avgusta obavljati završni radovi na sanaciji kapele.

Te zbog vaše bezbednosti ulaz u kapelu neće biti moguć. Imajući u vidu veliki broj posetilaca koji borave u našem gradu, ostavili smo mogućnost da se spomenik delimično sagleda sa bezbedne udaljenosti. U periodu izvođenja radova ulaz se neće naplaćivati. Zahvaljujemo se na razumevanju i pozivamo vas da posetite Ćele kulu nakon okončanja istih - piše u obaveštenju.

Kolika je udaljenost bezbedna i zašto su radovi baš sada kada je Nišvil, iz Narodnog muzeja nisu odgovorili, ali su rekli da je moguće da pogledaju spomenik "sa vrata".

Prošle godine, prema podacima Zavoda za statistiku, Niš je posetilo preko 16.000 turista u avgustu, a koliko je Ćele-kula bitna za turističku ponudu Niša, potvrđuje i Nenad Rokvić, predsednik Udruženja turističkih vodiča Niš.

Ćele-kula je tokom prethodnih 15 godina najposećeniji kulturno-istorijski spomenik u gradu i jedna od najpoznatijih tačaka stajanja turista stranih i domaćih u ovom delu Srbije. Od kako je otvorena Medijana, to arheloško nalazište beleži takođe veliki broj poseta. Ali, Ćele-kula svakako privlači najveći broj turista i prethodnih godina tokom avgusta, kada krenu dešavanja pre, tokom i posle Nišvila, kada u našem gradu boravi veliki broj stranaca, prva stanica svakog obilaska grada, da li sa vodičem ili samostalno, sa domaćinima je uvek Ćele-kula. Ili je prvo Tvrđava, pa Ćele-kula i ako ostane vremena za još nešto - rekao je Rokvić.

Inače, ulaz u Ćele-kulu naplaćuje se 300 dinara, koliko je individualna karta, a sa grupom je 250 dinara.

Učesnici i posetioci Internacionalnog džez festivala Nišvil prethodnih godina su u velikom broju posećivali Ćele-kulu, ali ove godine to neće biti u prilici. Direktor festivala Ivan Blagojević pita da se da li je rekonstrukcija mogla sačekati.

Apsolutno se slažemo da takve stvari treba pomeriti mimo ova dva glavna dešavanja, Nišvila i Filmskih susreta. Pa nakon toga raditi takve rekonstrukcije. Koliko je neophodna rekonstrukcija sada, ne ulazim u to. Treba niz stvari prilagoditi tokom festivala - rekao je Blagojević.

Prethodnih godina oko Tvrđave su bile česte rekonstrkcije i popravke - od Trga, preko mosta do Tvrđave.

Mislim da je loše planiranje u pitanju, da nije namerno. Treba sistemski pristupiti. Ako ne privučemo turiste koji su krenuli ka albanskom, bugarskom turskom i grčkom moru, tokom leta, ne znam kada ćemo. Ovo je divna prilika i treba prilagoditi sve kapacitete da Niš može da sve primi. Najveći problem su broj hotela i imaćemo problem kada Nišvil dovede velike zvezde - dodao je Blagojević.

Podsetimo, glavni program Nišvila počinje 10. avgusta, a traje do nedelje, 13. avgusta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smiljka Čvorović

    09:27 // 8. 8. 2023.

    -Gde si do sad? -Pola grada raskopano, ne može da se prodje! -E Smiljka, kako si ti naivna!Pa to je sve zbog Nišvila!

  • JUG

    22:03 // 7. 8. 2023.

    Ћеле кула је настала далеко пре Нишвила и стајаће на истом месту и у време када нико за Нишвил неће ни знати. Да би то било тако овај споменик од националног значаја мора да се одржава. То не може да ради било ко и било кад. Не треба бити априори негативан. Нека џезери погледају Медијану, Логор, сталну поставку Музеја... Има шта да се види и научи.

    • Var tehnolog

      19:04 // 8. 8. 2023.

      Ce padne oval i albanska ! I,treba, sendvice nek zljuvaju obicni, koji i ne znaju gde je Cele kula !

  • Milorad

    21:12 // 7. 8. 2023.

    Ako su finansije i izvođač u pitanju, dobelle se i može razumeli. U svemu ostalom, gorak ukus nečijeg nedoraslog i neodgovornog ponašanja prema Svetinji našoj.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: