Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:24, 7. 9. 2023.

| Kultura

Četiri nagrade za niško Akademsko pozorište na Festivalu u Novom Sadu

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Foto Davorin Dinić 1 (1)
Najbolja ženska i druga najbolja muška uloga; foto: Davorin Dinić

Jednoglasnom odlukom žirija na novosadskom Festivalu akademskih pozorišta Srbije, koji je održan prošlog vikenda, predstava Akademskog pozorišta Studenstskog kulturnog centra Niš “Igre u pesku“ osvojila je četiri nagrade.

Na Festivalu u Novom Sadu Anđeliji Mirović dodeljena je prva nagrada za najbolju žensku ulogu na Festivalu. Druga nagrada za najbolju mušku ulogu dodeljena je Petru Ščepihinu, a predstava “Igre u pesku“ osvojila je i treću nagradu za najbolju režiju, kao i treću nagradu za najbolju predstavu u celini.

Duodrama o licemerju i odrastanju u samom jezgru licemerja istodobno je i politički pamflet. Opasna igre zabune i zbunjivanja, sebičnosti i prokletstva, prisvajanja i osipanja emocija. „Igre u pesku“ su metafora gorke zbilje s kojom je suočen svet na pragu nasilne veštačke inteligencije kojoj su prethodili stvarni strip betmeni. Uspela predstava AP SKC Niš. Jasan igrokaz u celini - stoji u obrazloženju žirija.

Foto SKC Niš (1) I folkloraši doneli nagrade; foto: Davorin Dinić Protekla nedelja bila je uspešna i za folklorni ansambl "Oro" i Veliki narodni orkestar SKC-a, koji su u Niš doneli Specijalno priznanje za najbolju muziku u celini, kao i Drugu nagradu za najbolju koreografiju festivala sa Međunarodnog festivala folklora u Izmiru.

Nakon spektakularne parade Izmirom povodom Dana pobede, nastupili smo na svečanom zatvaranju festivala. Ovo veče je za nas još spektakularnije budući da smo se u Niš vratili bogatiji za još dva priznanja - navode iz “Ora“.

Pored niškog ansambla, na festivalu je učestvovalo još 9, a nastupilo je više od 300 folkloraša.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: