Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:46, 12. 5. 2011.

| Kultura

Ciklus filmova Vima Vendersa

Autor:Lj.S.Izvor:Južne vesti
Vim Vendres; foto: europarl.europa.eu

NIŠ - Ciklus filmova Vima Vendersa biće prikazan od 16. do 21. maja u maloj sali NKC-a povodom 65. rođendana ovog nemačkog režisera.

Filmske projekcije organizuju NKC i Gete institut Beograd, a ulaz je slobodan. Biće prikazano ukupno 11 filmova.

Vim Venders je rođen 14. avgusta 1945. u Diseldorfu kao Vilhelm Ernst Venders. Sa 16 godina je od roditelja na poklon dobio stari ručni kinoprojektor i uz njega stare filmove Čarlija Čaplina i Bastera Kitona. Tokom 1967. godine počeo je da se bavi filmom. U Minhenu je studirao na Minhenskoj akademiji za film i televiziju i redovno pisao kritike za specijalizovani časopis i dnevne novine Sidojče Cajtung. Svoj debi kao režiser ostvario je 1970. godine filmom "Summer in the City", što predstavlja i početak njegove uspešne karijere koja 1981. biva krunisana Zlatnim lavom za film "Stanje stvari". Godine 1989. godine Venders je dobio titulu počasnog doktora Sorbone.


Program

Ponedeljak, 16.5. u 19h
Alisa u gradovima (110’)
Uloge: Ridiger Fogler, Jela Rotlender, Liza Krojcer
Filip Vinter je nemački književnik koji putuje po Americi sa ciljem da napiše knjigu. Na aerodromu u Njujorku saznaje da su svi letovi za Nemačku otkazani. Upoznaje mladu Nemicu Lizu i njenu kćer Alisu i odlučuje da zajedno sa njima ide za Nemačku preko Amsterdama. Sledećeg dana Filip se budi u hotelskoj sobi i pronalazi Lizinu poruku, u kojoj mu objašnjava, da je morala da ode i da mu poverava svoju kćerku, koju bi on trebalo da povede u Evropu. Međutim, kada se Liza po obećanju ne pojavljuje u Amsterdamu, počinje potraga za Alisinom bakom u Nemačkoj, za koju uopšte ne znaju u kom gradu živi. Dok njih dvoje u potrazi za Alisinom bakom putuju, između njih se razvija prijateljstvo.

Ponedeljak, 16.5. u 21h
Stanje stvari (120’)
Uloge: Izabel Vajngarten, Rebeka Poli, Džefri Kajm
Članovi filmske ekipe zaglavljeni su u jednom hotelu na periferiji Lisabona, jer je producent ukinuo sva sredstva koja su im potrebna za nastavak snimanja filma. Kako dani prolaze, postaju melanholični, zbližavanju se kao prava porodica, vole se i svađaju. Reditelj Fridrih kreće za Holivud kako bi pronašao producenta. Tamo saznaje da je snimanje finansirala mafija koja nije zadovoljna snimljenim materijalom I da je dat nalog za ubistvo producenta, koji se nalazi u bekstvu. Režiser se vraća u Lisabon, kako bi ostalim članovima filmske ekipe objasnio stanje stvari.

Utorak, 17.5. u 19h
Skarletno slovo (90’)
Uloge: Senta Berger, Hans-Kristijan Bah, Lu Kastel
U 17 veku u Salemu, mladu Hester Prin, stavljaju na stub srama i primoravaju je da nosi skarletno slovo „A“, jer je preljubnica i nosi u sebi vanbračno dete. Čitavih sedam godina odbija da otkrije ime detetovog oca. Kada se u selu pojavljuje stariji i energičan stranac, Hester ga prepoznaje kao svog izgubljenog muža. On se predstavlja kao doktor Čilingvort, koji motri na svaki njen korak, kako bi otkrio identitet njenog ljubavnika. Počinje da sumnja u Dimsdejla, mladog sveštenika, i između ove dvojice počinje da se rađa neprijateljstvo. Čilingvort počinje da pritiska Dimsdejla, koji popušta. U Salemu uplovljava brod, koji za Heder predstavlja mogućnost bekstva – za sebe, svoju kćer i svog ljubavnika. Međutim, pitanje je da li sveštenik uopšte želi da pođe sa njom?

Utorak, 17.5. u 21h
Braća Skaldanovski (79’)
Uloge: Nadin Bitner, Kristof Merg, Oto Kunle, Udo Kir
Vim Venders je ovaj film snimio zajedno sa apsolventima Filmske akademije u Minhenu. On prikazuje početke bioskopa u Berlinu, gde su braća Skladanovski istovremeno kad i braća Limijer u Francuskoj i Edison u Americi konstruisali projektor, tzv. „bioskop“. Oni su zajedno izmislili „pokretne slike“ na njihov jednostavan, poetičan, privlačan i netipično nemački način. Film počinje pre 100 godina i završava se u sadašnjosti, 1996. sa ćerkom Maksa Skladanovskog Lusi, koja se još dobro seća svoga oca i ranih početaka bioskopa. Film je uglavnom snimljen starom kamerom na navijanje iz 20-ih godina. Nemi film, snimljen u najboljem slepstik maniru.

Sreda, 18.5. u 21h
Nebo nad Berlinom (87’)
Uloge: Bruno Ganc, Solveij Domarten, Oto Zander
Jedan od anđela koji pruža utehu stanovnicima Berlina, oseća potrebu da kao čovek oseti život i ulazi u sferu zemaljskog, doživljava ljubav, čežnju, smrtnost. Verovatno najveći filmski uspeh Vima Vendersa predstavlja poruku ljubavi upućenu smislenosti, razmišljanje o ograničenosti ovozemaljskog bivstvovanja i posveta „mitu Berlin“. Crno-bele umetničke sekvence snimljene 1986. prikazuju Berlin koga karakterišu ožiljci od rata i razne od podele.

Četvrtak, 19.5. u 19h
Američki prijatelj (123’)
Uloge: Bruno Ganc, Denis Hoper, Liza Krojcer
Tom Ripli sklapa dogovor sa falsifikatorom umetničkih dela koji bi trebalo da mu donese dobit. Međutim, kada ga mafija angažuje da izvrši ubistvo, kako bi se izvukao, predlaže svojim nalogodavcima da angažuju Cimermana, koji se bavi izradom ramova za slike. Zimerman koji boluje od leukemije i zna da mu nema spasa, iako želi da svoju porodicu finansijski osigura, nije spreman za svet u kome vladaju košmari, prevarantske veze i kriminal.

Četvrtak, 19.5. 21h
Hotelska soba 666 (45’)
Dokumentarni film „Hotelska soba 666“ nastao je za vreme Filmskog festivala u Kanu. Vim Venders je pozvao Žan Lik Godara, Vernera Hercoga, Rajnera Vernera Fasbindera, Stivena Spilberga, Mikelanđela Antonionija i ostale u svoju hotelsku sobu i zamolio ih da odgovore na pitanje na koji način televizija i video menjaju gledalačke navike i da li bioskop uopšte ima budućnost.

Petak, 20.5. u 19h
Lisabonska priča (105’)
Uloge: Ridiger Fogler, Patrik Bahau, Vasko Sekveira
Režiser Monro ne uspeva pri pokušaju da snimi nemi crno-beli film o Lisabonu i poziva svog prijatelja Filipa Vintera da mu pomogne. Ovaj, međutim, stiže prekasno i zatiče samo započet film. Monro je nestao, a Vinter, fasciniran gradom i portugalskom pevačicom odlučuje da čeka svog prijatelja i da na sopstvenu ruku potraži odgovarajuće šumove za film.

Petak, 20.5. u 21h
Kraljevi puta (175’)
Uloge: Ridiger Fogler, Hans Cišler,
Majstor za popravljanje projektora Bruno, putuje kroz gradiće duž granice između istočne i Zapadne Nemačke, u potrazi za poslom posećujući propale bioskopske sale. Posle saobraćajne nesreće upoznaje depresivnog Roberta, koji mu se na ovom putovanju priključuje. Robert, kome se brak upravo raspao, dobija novu nadu i zajedno nastavljaju putovanje. Usput reditelj komentariše raspad društva upoređujući ga sa propalim bioskopskim salama, koje su ili zatvorene ili organizuju samo projekcije porno filmova. Hans Cišler, koji igra Bruna, jedan je od najeminentnijih nemačkih filmskih kritičara.

Subota, 21.5. u 19h
Kad prošlost zakuca (118’)
Uloge: Sem Šepard, Džesika Lang, Tim Rot
Holivudska zvezda Hauard Spens imao je i boljih trenutaka u svom života. Danas živi jedino od nekadašnje slave. Nakon još jedne noći provedene u pijanstvu, jednog jutra nestaje sa snimanja vesterna i odlazi na konju, kao jedan od junaka kojeg je igrao čitavog svog života. Nakon toga saznaje da ima dete o kome ništa nije znao, što mu izgleda kao tračak nade. Možda njegov život ipak nije bio potpuno besmislen, možda negde ipak postoji neko mesto gde pripada. Tako se on daje u potragu za svojim sinom ili ćerkom i otkriva drugačiji život.

Subota, 21.5. u 21h
Pariz, Teksas (147’)
Uloge: Hari Din Stenton, Nastasja Kinski, Din Stokvel, Hanter Karson
Travis je potpuno slomljen neuspehom svoga braka i nakon toga gubi mu se svaki trag. Posle četiri godine on se iznenada ponovo pojavljuje u južnom delu Teksasa, u početku smeten i bez reči, a kasnije sa polaganim povratkom pamćenja i moći govora. U međuvremenu, njegov sedmogodišnji sin Hanter živi sa Travisovim bratom i njegovom ženom u Los Anđelesu. Otac i sin zajednički kreću u Hjuston, u državi Teksas, u potrazi za Hanterovom majkom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: