Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:48, 25. 7. 2011.

| Kultura

Čiko Friman i Milčo Leviev na Nišvilu

Autor:N.T.Izvor:Južne vesti
milcho
Milčo Leviev

NIŠ - Sastav koji zajednički predvode Chico Freeman jedan od najistaknutijih savremenih jazz saksofonista i verovatno najpoznatiji disident kada je reč o jazz muzičarima iza nekdašnje „gvozden zavese“ i jedini dobitnik jazz Grammy nagrade sa prostora Istične Evrope - Milčo Leviev, nastupiće prvog dana Nišville jazz festivala (11. avgust).

Članovi kvarteta su i bubnjar iz Švajcarske Joris Dudli i kontrabasista iz Bugarske Vasil Hadzhigrudev.

Chico Freeman (sin takođe poznatog saksofoniste Vona Freemana) počeo je da svira trubu, a za saksofon se opredelio relativno kasno - sa 17 godina i to baš u vreme kada je  dobio stipendiju za studije matematike na Northwestern Univerzitetu. Međutim, ozbiljan rad na tenor saksofonu, 8 do 10 sati vežbanja dnevno, veoma je brzo dao rezultat, pa je Chico svoje profesionalno interesovanje usmerio ka muzici, upisavši u Čikagu Muzičku školu čuvene Asocijacije za razvoj kreativnih muzičara (AACM), a diplomirao je teoriju i kompoziciju na Governors State Univerzitetu.

Još u vreme dok je na Državnoj muzičkoj akademiji u Sofiji studirao klavir i kompoziciju, bilo je očigledno da je Milčo Leviev vanserijski talenat i kada je reč o klasičnoj muzici, ali i džezu za koji se zainteresovao još u tinejdžerskim godinama slušajući emisije Willis Conovera na „Glasu Amerike“ (kome je u čast, pre par godina organizovao koncert na kojem su nastupili najpoznatiji muzičari rođeni u socijalističkim zemljama: Paquito D’Rivera and Friends: Milcho Leviev, Horacio Hernandes, George Mraz, Valery Ponomarev)

Bio je za dirigent Big Banda Bugarskog nacionalnog radija (’62 - ’65) gde je kroz svoje, u ono vreme veoma avantgardne kompozicije - kombinaciju džeza i muzičkog folklora – postavio standarde koji su etablirani tek godinama pa i decenijama kasnije. Od 1965. godine vodio je manji sastav Jazz focus sa kojim je osvajao nagrade na mnogim jazz festivalima pa i na čuvenom Montreux festivalu. Godine 1970. iz političkih razloga je napustio Bugarsku (gde mu je dozvoljeno da se vrati i nastupa tek posle 1980.)  i preko Nemačke, gde je kratko radio sa Albertom Mangelsdorffom, otišao u Los Angeles gde postaje pijanista i glavni aranžer Big Benda Dona Elisa (potpisao je i aranžmane za muziku u čuvenom filmu „Francuska veza“).

Majice za kupce kompleta karata

Organizatori Nišvil džez festivala saopštili su da je ove godine obezbeđen poseban poklon za prvih 1.000  posetilaca sa kupljenim kompletom karata.

Oni će dobiti "Nišville majicu", dar zlatnog sponzora Festivala, Naftne Industrije Srbije.

Majice će biti uručene na ulazu u centralni festivalski prostor 11. avgusta 2011. u terminu od 19 – 20h.

Milcho Leviev quartet - Live at Mylos Club Thessaloniki

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: