Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:11, 8. 1. 2019.

| Kultura

Čitanjem poezije niško Narodno pozorište otvara 2019. godinu

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Narodno pozorište
Dva gostovanja i devet domaćih predstava; foto: JV/J. A.

Sredinom prvog meseca u godini, 15. januara, otpočeće program u niškom Narodnom pozorištu i od tada do kraja meseca scena će şkoro svako veče biti ispunjena. Prvo će uživo recitovati poeziju pesnikinja, dramska spisateljica i scenaristkinja Milena Marković, a do kraja meseca publika će imati prilike da pogleda još 2 gostujuće i 8 domaćih predstava.

Prvo od dva gostovanja na programu je u četvrtak, 24. januara i nastalo je saradnjom beogradske Ustanove kulture "Vuk Stefanović Karadžić", lazarevačkog Prvog prigradskog pozorišta "Puls teatar" i Kulturnog centra Pančevo. Iz pera Sanje Savić, a u režiji Stevana Bodrože, predstava Kod šejtana ili jedna dobra žena govori o trpljenju jedne žene, ali i njenom pokušaju pobune, prenose na sajtu ustanove “Vuk Stefanović Karadžić”.

Život glavne junakinje, Božane, kao da nikada nije ni počeo. Dešavao se u bolnom amalgamu dužnosti i neostvarenih snova. Ipak, ti Božanini snovi, u potaji sanjani, nose u sebi lepotu i potresnost zbog kojih je vredelo o njima napraviti predstavu - pišu u pančevačkoj ustanovi.

Iz koprodukcije "Beo Arta", "Hartefakta", "Bitef teatra" i festivala MESS iz Sarajeva nastala je drama Aveti, koja će se na daskama niškog pozorišta naći u subotu, 26. januara. Rađena je po istoimenoj drami Henrika Ibzena, a u režiji Andreja Nosova. repertoar Narodno pozorište Nakon praznika publika će od 15. januara ponovo moći da posećuje Narodno pozorište; foto: plakat

Predstava prikazuje savremene nedostatke društva i preispituje ljudsku odgovornost za njih, kažu u "Bitefu", i to bez spektakla, laži, i bez “glumačkih, rediteljskih i spisateljskih bravura koje su same sebi poenta”.

Aveti predstavljaju pokušaj prebacivanja antičke grčke tragedije u građanski salon koji postaje novo središte društvenih sukoba i problema, koji više nisu posledica “igre bogova” nego duboko korumpiranog, licemernog i malograđanskog društva - kažu u "Bitefu".

Na repertoaru niškog pozorišta u januaru će se naći i tri predstave koje su premijere imale ove sezone. Tako će se na Maloj sceni igrati 19. januara Slikarke, priča o tome čega se sve žena mora odreći zarad umetnosti u ovom vremenu i prošlom veku, kao i “najsvežiji” komad niškog teatra Igre u pesku (17. i 25. januar), duboko emotivna duodrama o prvoj ljubavi dvoje dece koja ulaze u svet odraslih.

Od predstava “starosedelaca” davaće se Gospođa ministarka Branislava Nušića 16. januara, kao i priča o velikom glumcu i zavodniku Edmund Kin, u režiji Irfana Mensura 23. januara. Od onih koje su premijerno prikazane poslednjih godina davaće se 30. januara Herostrat, još jedan komad čiju režiju potpisuje Mensur, kao i priča o stradanju niških glumaca nakon Drugog svetskog rata U čije ime 29. januara.

Davaće se poslednjeg dana u mesecu i Žorž Danden, rađen po Molijerovoj komediji, kao i mjuzikl Cigani lete u nebo 22. januara. Sem predstava, 28. januara publika će moći da prisustvuje i, sada već ustaljenoj, glumačkoj večeri poezije, koja će se održati u foajeu na spratu Narodnog pozorišta.

Repertoar niškog Narodnog pozorišta za januar 2019. godine:

Utorak, 15. januar

19:00 Poezija uživo Milena Marković

Sreda, 16. januar

20:00 Branislav Nušić, Gospođa ministarka, režija: Dušan Jovanović

Četvrtak, 17. januar

20:00 Mihal Valčak, Igre u pesku, režija: David Alić

Subota, 19. januar

20:00 Hristina Mitić, Slikarke, režija: Stevan Bodroža

Utorak, 22. januar

20:00 Po motivima pripovetke "Makar Čudra" Maksima Gorkog, Cigani lete u nebo, režija: Desimir Stanojević

Sreda, 23. januar

20:00 Hadi Kurić, Edmund Kin, režija: Irfan Mensur

Četvrtak, 24. januar

20:00 Gostovanje – Koprodukcija - Prvo prigradsko pozorište "Puls teatar" Lazarevac, beogradske Ustanove kulture "Vuk Stefanović Karadžić" i Kulturnog centra Pančevo, Sonja Savić Kod šejtana ili jedna dobra žena, režija: Stevan Bodroža

Petak, 25. januar

20:00 Mihal Valčak, Igre u pesku, režija: David Alić

Subota, 26. januar

20:00 Gostovanje – Koprodukcija – "Beo Art", "Hartefakt", "Bitef teatar" i festival MESS iz Sarajeva, Henrik Ibzen, Aveti, režija: Andrej Nosov

Ponedeljak, 28. januar

19:00 Glumačko veče poezije, foaje na spratu pozorišta

Utorak, 29. januar

20:00 Aleksandar Mihailović, U čije ime, režija: Milan Karadžić

Sreda, 30. januar

20:00 Grigorij Gorin, Herostrat, režija: Irfan Mensur

Četvrtak, 31. januar

20:00 Ž.B.P. Molijer, Žorž Danden, režija: Dragoslav Savić

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Срба

    15:51 // 8. 1. 2019.

    Савршено. Све у стиху, све у прози.....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: