Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:43, 28. 5. 2021.

| Kultura

Nagrada Grada Niša za najbolju knjigu za decu i mlade u 2020. delima "Crna ptica" i "Luka kaže"

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
Knjige crna ptica i luka kaze foto NKC
; foto: NKC;

U izboru od 48 knjiga objavljenih u 2020. godini, dela koja su osvojila nagradu Grada Niša za književnost za decu i mlade "Maleni cvet" su "Crna ptica" Aleksandre Jovanović i "Luka kaže" Srđana V. Tešina.

Scenaristinja televizijskih serija i nekoliko studentskih filmova Aleksandra Jovanović iz Vranja i autor višestruko nagrađivanih dela u zemlji i svetu, čija je proza prevođena na desetak evropskih jezika, Srđan V. Tešin iz Mokrina, ovogodišnji su laureati nagrade "Maleni cvet", saopštavaju iz NKC-a.

Njihove nagrađene knjige, kako ističu, prve su koje su oni napisali u žanru literature za decu i mlade.

O pobedničkim naslovima su odlučivali profesor književnosti i bibliotekar Dragana Pešić Glavašević, profesor književnosti za decu i književni kritičar Dušica Potić, i pesnik i urednik Dejan Aleksić.

Za roman "Crna ptica" iz žirija obrazlažu da je u pitanju dirljiva pripovest o sazrevanju u senci velikog gubitka, traganju za smislom kroz lavirinte žalovanja, koje za dvanaestogodišnju devojčicu, glavnu junakinju romana, postaje iskušenička tegoba na rubu autodestrukcije. Aleksandra Jovanović foto NKC Knjiga mlade scenaristkinje Aleksandra Jovanović pobrala nagradu; foto: NKC;

Autorka znalački razvija pripovedački plan, dramaturški dinamizuje osetljivu i bolnu temu mešanjem stvarnosnog i oniričkog, realnog i onostranog. Posebno uverljivo su predstavljeni psihološka ravan i unutrašnji sukobi i lomovi kojima je izložena devojčica Želja u kategoričkom odbijanju da se suoči sa istinom o očevom tragičnom kraju. Stereotipna predstava o socijalnom povlačenju svojstvenom deci čije detinjstvo duboko obeleži nesreća, izbegnuta je uvođenjem likova kroz koje se situaciono ukazuju ,,korektori“ emocionalnog skliznuća – ljubav, prijateljstvo, poverenje... - navode iz NKC.

Knjiga kratkih proznih zapisa "Luka kaže", prema rečima žirija, svojevrsna je hronika porodične svakodnevice, oblikovane prožimajućim odnosom između oca i sina, u kojoj je autor modelovao posebnu ponavljajuću formu, idealnu da ponese sažeti sadržaj dijaloškog karaktera zasnovanog na dvema različitim percepcijama stvarnosti – iz pozicije deteta i sa stanovišta odrasle osobe. Srđan V. Tešin foto NKC Među više evropskih i iz zemlje, i nagrada iz Niša; foto: NKC;

U širokom registru od lirizovanih i sentimentalnih do anegdotskih i nonsensnih pristupa brojnim temama, svet viđen kroz zapitanost deteta prelama se u ,,objektivnoj“ optici roditelja, da bi se prozveo poseban zaključak. Lepota saznajnog procesa i dolaska do naročitih istina ogleda se u oneobičavanju svakodnevnih iskustava. Koristeći tehniku zamene perspektiva, Tešin u naivnu mudrost i dečju logiku unesi momenat ,,zrelog“ promišljanja, a u krute deduktivne obrasce odraslih uvodi lekovitost infantilne mašte, što često rezultira neočekivanim humornim efektima - prenose iz NKC.

Grad Niš dodeljuje nagradu, koju čine plaketa i novčani iznos, ove godine peti put, a svečana dodela u Gradskoj kući biće organizovana u skladu sa mogućnostima tokom juna 2021. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: