Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:11, 11. 5. 2017.

| Kultura

Crtači Dilana Doga i Zagora dolaze na niški festival stripa

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Strip crtači iz Italije predstaviće se Nišlijama na festivalu; foto: JV
Strip crtači iz Italije predstaviće se Nišlijama na festivalu; foto: JV

Ovogodišnji festival stripa “Medijana - Nifest” ugostiće legendarne italijanske crtače kultnih stripova Dilana Doga i Zagora, Danijela Kalurija i Marčela Manđantinija. Nišlijama će se predstaviti i sugrađanin Vladimir Krstić Laci, autor stripskog Šerloka Holmsa. U okviru festivala, koji počinje 11. i traje do 14. maja na Niškom sajmištu, biće organizovan sajam strip izdavača, škola stripa, ali i predavanja i izložbe.

Nakon otvaranja festivala, 11. maja od 18 sati, Nišlije će od 18:30, u okviru “Stripovanja”, moći da čuju predavanje “Pola veka Korta Maltezea”, a nakon toga da se druže sa strip-crtačima iz Italije koji će pričati na temu “30 godina Dilana Doga u Srbiji” i učestvuju u programu “Veče sa Marčelom, crtačem Zagora Te-neja”.

Glavna zvezda drugog festivalskog dana, u petak 12. maja, biće Nišlija Vladimir Krstić Laci, autor stripskog Šerloka Holmsa, koji će od 14 sati govoriti na temu “Šerlok Holms od Dojla do Lacija”, zajedno sa piscem i teoretičarem stripa Zoranom Stefanovićem. Vladimir Krstić Laci (u sredini) dobiće prestižnu nagradu; foto: JV Vladimir Krstić Laci (u sredini) dobiće prestižnu nagradu; foto: JV

Niškom strip-crtaču koji radi u Francuskoj će tog dana u Oficirskom domu biti uručena prestižna francuska nagrada “Zlatna muza”, koju dodeljuje stripska publika. Inače, ovo je prvi put da dve godine zaredom ovu nagradu dobiju autori iz Srbije.

Nisam očekivao da će to priznanje da usledi, posebno zato što je prošle godine Dragan Lazarević dobio to priznanje, a nije se desilo u istoriji srpskog, pa ni francuskog stripa da dva Srbina zaredom dobiju jedno takvo priznanje. To je pozitivna posledica jednog dugoročnog istrajavanja na kvalitetu u stripu i poštovanju same publike, koja je to prepoznala i nagradila - kazao je Krstić.

Publika će tada moći da vidi i izložbu “Nasleđe: umetnička porodica Krstić - intermedijalna umetnička igra” koja govori o životu i radu strip umetnika i njegovih ćerki.


Program niškog strip festivala

U niškom Domu vojske 12. maja od 18:30 će biti otvorena izložba ilustracija Dragana Paunovića “Nemanja, ratnik, državnik”, a biće organizovano i književno veče sa autorima trilogije “Nemanjići”.

U subotu 13. maja od 11 sati, strip autor i pedagog Vladimir Vesović održaće stripsku radionicu. Od 13 sati zainteresovani mogu da posete tribinu na kojoj će biti reči o tome šta se sve promenilo od 1997. kada je održana manifestacija “Dani stripa u Nišu” do danas. Na sajmu će gostovati doma Na sajmu će gostovati domaći i strani strip-crtači; foto: JV

Poslednjeg dana niškog strip festivala, u nedelju 14. maja od 13 sati, Nišlije će moći da čuju više na temu “70 godina Taličnog Toma i braće Dalton”.

Tokom trajanja festivala, svakog dana od 11 do 21 sat, osim nedelje kada će sajam biti otvoren do 15 sati, biće organizovan Sajam stripskih izdavača, koji su najavili velike popuste, pa će Nišlije moći da kupe kvalitetne strip-albume na sniženju.


Cilj organizatora da i strip dobije svoju manifestaciju

Organizator Međunarodnog festivala stripa “Medijana - Nifest” je Udruženje ljubitelja stripa “Branko Plavšić”, a kako kaže Zoran Nikolić ovo je samo deo onoga što će Nišlije narednih dana moći da vide u Nišu. Ulaz će, dodaje, biti besplatan za sve što bude organizovano u okviru sajma stripa.

Najbitnije lokacije su Niško sajmište na kome će biti Sajam stripskih izdavača i na kome će se održavati svi tribinski programi i škola stripa. Van toga, imamo dve izložbe, Lacijeva izložba je u Oficirskom domu na keju, a imamo i izložbu “Nemanjići” koja je u holu Doma vojske. Imamo dva programa koja su vezana za strip i muziku, kao i škole stripa koje će biti održane u školama na teritorije Opštine Medijana - dodaje Nikolić.

Cilj i namera organizatora je da, poput drugih umetnosti za koje se u Nišu organizuju brojne manifestacije, i strip dobije svoje mesto gde će publika moći bolje da ga upozna. I ove godine Nišlije će moći da se upoznaju sa domaćim i stranim strip-crtačima koji "oživljavaju" poznate strip junake.

Inače pokrovitelj strip festivala je Opština Medijana, a kako kaže predsednik Milan Krstić, odlučili su da finansijski pomognu da se on održi, jer žele da vrate strip među mlade i daju mogućnost deci da se upoznaju sa ovom vrstom umetnosti i možda započnu karijeru strip crtača.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: