Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:17, 21. 1. 2024.

| Kultura

Crteži Nadežde Petrović na izložbi u Nišu

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
nadezda
Nastavak obeležavanja jubileja 150 godina rođenja slikarke; foto: www.pavle-beljanski.museum

Izložba crteža koji se čuvaju u kolekciji Narodnog muzeja Srbije pod nazivom “Nadežda Petrović: bez boje”, autorke Evgenije Blanuše, biće svečano otvorena u utorak, 23. januara u 13 sati u Paviljonu u niškoj Tvrđavi.

U nastavku obeležavanje jubileja 150 godina rođenja Nadežde Petrović, Galerija savremene likovne umetnosti Niša izložiće radove nastale u periodu od 1894. do 1912. godine u Beogradu i na studijskim putovanjima po Srbiji i u Rimu.

Kako kažu, ta dela predstavljaju značajno svedčanstvo o njenom crtačkom umeću, slikarskom napredovanju, zapažanju i motivima koji su je interesovali.

Crteži Nadežde Petrović odlikuju se delikatnošću koja otkriva tajanstveni aspekt stvarnosti, gde se prema tumačenju autorke “sve i ništa susreću i prožimaju, pa su s jedne strane potpuno ispunjeni grafičkim formama, a sa druge su svedenog grafičkog repertoara”. U odnosu na slikarska ostvarenja, koja odišu bogatim koloritom i snažnom energijom, Nadeždine crteže odlikuju nežni tonovi i suptilnost u izvedbi - navode iz Galerije.

Svojim istraživanjem autorka Evgenija Blanuša je obuhvatila sve crteže koji se čuvaju u Narodnom muzeju Srbije i grupisala ih u tri celine.

Prvu čine skice i neobavezne beleške, nastajale bez prethodnog planiranja, spontano, bez traga ekspresivnosti svojstvenog za njen slikarski potez. Drugoj grupi pripadaju crteži sa studija, koji pokazuju da je, sledeći pedagoške zahteve svojih profesora dostigla zavidno umeće u akademskom načinu crtanja. Treća grupa je posebna celina, izdvajaja se od ostatka njenog crtačkog opusa, i figurativno može se reći da su bliski grafičkom ekspresionizmu - kažu iz Galerije.

Za sve koji žele da se upoznaju sa crtačkim opusom rodonačelnice srpske moderne umetnosti, izložba će biti otvorena do 23. februara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: