Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:03, 1. 8. 2016.

| Kultura

Čuveni holandski sastav poslednje večeri na "Nišvilu"

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Nišvil
Jedan od najznačajnijih džez muzičara u Holandiji; foto: Nišvil

Holandski saksofonista Yuri Honing, jedan od najznačajnijih evropskih muzičara, nastupa sa svojim kvartetom na "Nišvilu" u nedelju 14. avgusta. Članovi sastava su još i klavirista Wolfert Brederode, bubnjar Joost Lijbaart i islandski kontrabasista Gulli Gudmundsson. 

Prema stručnim publikacijama, Honing je jedan od najznačajnijih džez muzičara u Holandiji, zemlji koja ima izuzetno jaku džez scenu.

Pažnju svetske javnosti skrenuo je još 1996. godine kada je sa svojim triom objavio album “Star Tracks”, podsećaju organizatori niškog džez festivala.

Još tada je njegov stil ocenjen kao izuzetno originalan miks džeza, pop muzike i nezapadnjačkih muzičkih tradicija, a "Times" je pre nekoliko godina konstatovao da je Yuri Honing jedan od najkreativnijih i najhrabrijih saksofonista u ovom trenutku - poručuju iz "Nišvila".

Nišvil Honingov kvartet nastupao na značajnim festivalima širom Evrope; foto: NišvilKvartet koji vodi poslednjih nekoliko godina imao je turneje i nastupao na značajnim festivalima širom Evrope, Azije i Južne Amerike. Početkom 2015 godine objavili su album “Desire” – najličniji Honingov album, koji je nastao pod uticajem džeza, duhovne muzike, savremene pop muzike i moderne umetničke muzike.

Na spisku velikana svetske scene sa kojima je nastupao su i Pat Metheny, Charlie Haden, Kurt Rosenwinkel, Ibrahim Malooff, Craig Taborn, Paul Bley.

Dobio je nagradu the “Edison Jazz Award”, koji važi za holandski "Grammy", za album “Seven” 2001. godine. Ukupno je objavio više od 40 albuma.

Osim Honinga, na ovogodišnjem Nišvilu od 11. do 14. avgusta nastupa više od 600 izvođača na 11 bina. U okviru festivala biće 110 koncerata, a zvezda "Nišvila" je soul pevačica Džoš Stoun, koja takođe nastupa poslednje festivalske večeri

"Desire" - najličniji Honingov album

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: