Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:36, 22. 10. 2018.

| Kultura

"Cveće male Ide" niškog Lutkarskog najbolja predstava na "Malom Joakimu"

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
cvece male ide
Bajka o ljubomori osvojila žiri festivala; foto: Vanja Keser

Na Jedanaestom festivalu profesionalnih pozorišta za decu i mlade "Mali Joakim" predstavi niškog Lutkarskog pozorišta “Cveće male Ide” dodeljen je gran pri za najbolju predstavu u celini. Stručni žiri je nagradu za najbolju režiju dodelio Mariji Krstić koja je režirala ovaj komad, dok je nagradu za glumačko ostvarenje dobila Mirjana Đorđević za ulogu male Ide.

Da je predstava “Cveće male Ide”, rađena po motivima bajke Hansa Kristijana Andersena, najbolja na festivalu odlučio je žiri koji su činili reditelj Branko Popović, kostimograf Snežana Kovačević i glumica Tanja Jovanović. Nagrade će danas biti svečano dodeljene u Narodnom pozorištu Užice.

Kritičar festivala “Mali Joakim” Nataša Gvozdenović kaže da rediteljka predstave “Cveće male Ide” Marija Krstić u centar komada stavlja Idinu ljubomoru na mlađeg brata koji je tek stigao na svet i “umešno predstavu stvara u trijumviratu mašte, duhovitosti i edukacije”.

Stvara se na sceni jedan neobično maštovit svet, tako kreiran da vam je prosto drago da ste i vi kao publika njegov deo. Marija Krstić duboko je svesna edukativne uloge lutke kao posrednika između sveta dece i sveta odraslih, jer deca će pre poslušati lutku i poveriti joj se nego odraslom u velikom broju slučajeva - navodi se u kritici.

Ističe i da ansambl u kojem su Mirjana Đorđević, Biljana Radenković, Aleksandra Pavlović, Stanislava Joković, Mladen Milojković i Srđan Miljković igraju skladno, kao perfektno usklađen tim, svedeno, dajući jedni drugima prostor za igru i podršku.

"Cveće male Ide" niški lutkari su premijerno odigrali 22. juna ove godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: