Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:55, 25. 6. 2012.

| Kultura

"Cvetne cipele" kritikuju kulturni život u Nišu

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
zivot u cvetnim cipelama
Sa performansa "Život u cvetnim cipelama"

Na performansu "Život u cvetnim cipelama", izvedenom u petak, poručeno je da građani Srbije retko posećuju programe kulturnih institucija.

Akcija održana na platou ispred Narodnog pozorišta u Nišu, okupila je predstavnike kulturnih institucija, kao i brojne niške umetnike.

Performans je postavio pitanje "da li je teatar sposoban da postavi pitanja o individualnom, socijalnom i kulturnom životu."

Prema rezultatima istraživanja, koje je ovom prilikom predstavljeno, 60% građana za godinu dana ni jednom nije bilo u pozorištu, muzeju i galeriji, niti je pozajmilo knjigu iz biblioteke.

- Na naš način smo hteli da ovaj problem predstavimo publici i da na neki jednostavan i interesantan način dođemo da svesti naših građana - rekla je Biljana Vujović, direktorka Narodnog pozorišta.

Organizatori su poručili i da je "Umetnost komunikacija, ona može pomoći da otvorimo sebe, putem kreativnosti možemo reći ono ono što se malo ko usudi".

Tokom večeri su nastupili i muški vokalni sastav SKS-a "Rossini", Oliver Katić, kao i Liga izuzetnih džentlmena, a njihov nastup pratila je i kostimirana plesna tačka.

Performans je organizovan da opomene da je stanje u kulturi alarmantno, a oko ideje, pored Narodnog pozorišta, okupili su se i NKC, Pozorište lutaka, Galerija Savremenih likovnih umetnosti, Narodna biblioteka i Narodni muzej.

Oni su porućili da je stanje u kulturi alarmantno i da sve institucije moraju udruženo da se angažuju u rešavanju problema.


"Život u cvetnim cipelama", performans Narodnog pozorišta u Nišu, jun 2012. godina

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • remember

    10:13 // 29. 6. 2012.

    A kad je to naše Narodno pozorište bilo dobro? Pre 30-40 godina su jedine dobre i redovne predstave bile "Zona Zamfirova" i "Ivkova slava". Tačno pre 30 godina je bilo očajno, jer je publika mogla da čuje šaptače, a u sali je bilo po desetak gledalaca. I tada je vredelo ići samo na gostovanja beogradskih pozorišta. I tada su karte dobijane preko radnih organizacija, sindikata i škola. Ne znam o čemu pričate. Samo da se kritikuje...

  • Citalac

    18:16 // 26. 6. 2012.

    Jeftin pokusaj amaterski sklepane priredbe. Izvodjaci (jer se ni ne mogu nazvati glumcima) nisu cak ni tekstove naucili napamet nego su citali sa izguzvanih papira koje su sve vreme drzali u rukama. Meni bi bio vrhunski blam da se pojavim u necem ovakvom pred publikom. SRAMOTA, JAD i BEDA! Umrli prvaci ovog pozorista verovatno se u grobovima prevrcu od stida. Pod hitno su potrebni i novi upravnik i novi umetnicki direktor- ali iskljucivo iz struke!

  • M

    09:45 // 26. 6. 2012.

    A možda publika, koju upravnica proziva da ne posećuje pozorište, ne dolazi jer NEMA ŠTA da vidi? Jedno je kada neko ne dolazi u pozorište, ali šta sa masom onih koji odu da pogledaju predstavu, a napuste je na pola izvođenja, pa Bilja Bajka naredi da zaključaju vrata! To znači da publike IMA, ali ne želi da gleda gluposti!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: