Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:10, 18. 5. 2023.

| Kultura

Da bi mogli i na operu i na Vučićev miting - "Čarobna frula" u Nišu "odložena" za dan ranije

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Narodno pozorište Niš
Direktor Pozorišta uverava da odlaganje premijere opere nije njihova odluka; foto: JV / Ljubica Jocić

Premijera opere Čarobna frula, koja je trebalo da se održi 26. maja, na dan "najvećeg skupa u istoriji Srbije", kako ga je najavio Vučić, a na koji su mnogi ucenjeni da idu, pomerena je "iz tehničkih razloga" za dan ranije. Dok direktor Narodnog pozorišta, gde se opera izvodi, tvrdi da to nije njihova odluka i da su termin pomerili jer je tako odgovaralo ljudima koji je izvode, gradonačelnica Dragana Sotirovski tvrdi da ne može istog dana da se održi i miting naprednjaka i opera i da je upravo to razlog za odlaganje, jer će tog dana pola Srbije biti u Beogradu.

Ne dešava se često da Nišlije budu u prilici da u svom gradu gledaju i slušaju operu. Ali pred sam kraj pozorišne sezone trebalo je da premijerno pogledaju Čarobnu frulu u dva termina.

Jedan od njih bio je petak 26. maj, ali je Narodno pozorište Niš juče saopštilo da se premijera odlaže - za dan ranije i to iz tehničkih razloga. odlaganje premijere Jedna premijera, zakazana za 26. maj, odložena za dan ranije; foto: printskrin

Premijera opere “Čarobna frula”, pod dirigentskom palicom Zorana Stanisavljevića, u režiji Ivana Vukovića, planirana za 26. maj, pomera se zbog tehničkih razloga za dan ranije, 25. maj u 20.00. Kupljene karte važe za 25. maj ili za naredno izvođenje koje je 28. juna. Takođe, moguće je izvršiti i povraćaj novca. Kupljene karte se uz sačuvani fiskalni račun mogu vratiti na blagajni pozorišta radnim danom od 10.00 do 20.00 - saopštili su iz Pozorišta.

Građani su burno reagovali na društvenim mrežama nakon obaveštenje da se opera pomera i to unapred i zbog tehničkih razloga, a većina smatra da je razlog upravo to što je trebalo da bude izvedena na dan mitinga naprednjaka.

Da je to razlog potvrdila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Mi smo i u konsultaciji sa direktorom Narodnog pozorišta zaključili da operu ne treba da držimo u petak uveče kada je u Srbiji zakazan tako veliki skup i kada će verovatno više od pola Srbije biti u Beogradu. Za koga mi pravimo operu? Pa valjda za publiku. Ako tog dana veliki broj Nišlija koje žele da gledaju operu bude u Beogradu, zašto bismo tog dana imali bilo kakvu premijeru. Održaćemo dan ranije tu zakazanu premijeru opere i mislim da je to sasvim legitimna i ispravna stvar - rekla je Sotirovski.


Direktor uverava da to nije odluka Pozorišta

Pre nego što je stigla potvrda gradonačelnice da se zbog političkog mitinga pomera termin održavanja kulturne manifestacije u Nišu, direktor Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović je tvrdio da to nije njihova odluka, a direktno upitan da li je najavljeni miting ipak uticao na ovu odluku odgovorio je:

Pozorište je u ovom slučaju samo koproducent, dakle, radimo onako kako odgovara ljudima, pošto smo mi tehnička podrška samo takoreći. Došlo je do pomeranja termina zato što tako odgovara ljudima koji učestvuju u programu - odgovara Milovanović.

Na koje ljude tačno misli nije direktno naveo, ali na konstataciju novinarke da u programu učestvuju dirigent, reditelji i Niški simfonijski orkestar, kaže da verovatno jeste o njima reč.

Ovo im više odgovara, a mi posle toga nemamo nijedan termin jer idemo na Sterijino pozorje, posle toga je već jun, 28. juna je prva repriza - istakao je Milovanović.

Direktorka Niškog simfonijskog orkestra Tatjana Veličković Minčić nije odgovorila na brojne pozive i SMS poruke novinarke da objasni publici ovo odlaganje, pre nego što je svoje objašnjenje dala gradonačelnica.

Riki nedović poruka Poruka glumca publici; foto: printskrin I dok Sotirovski priznaje da ne može i miting i opera istog dana, direktor Pozorišta je zamolio da ih publika ne povezuje sa politikom i ponavljao da ovo nije njihova odluka. Slično je u komentarima publici poručio i dugogodišnji glumac niškog teatra Miroljub Riki Nedović.

Živimo u toliko podeljenom društvu da čovek više ne sme pred nekim ko jede picu da kaže da više voli pljeskavicu, jer će odmah da te povežu da si na nečijoj strani. Narodno pozorište Niš i ja lično se apsolutno ne bavimo nikakvom dnevnom politikom ni na koji način - zaključuje Milovanović.

Upitan da li će biti na skupu u Beogradu sledećeg petka - Milovanović je rekao da neće i da će biti na Sterijinom pozorju.

Inače, ova opera izvodi se premijerno dva puta, u dva termina, a odložen je drugi planirani na kome će dirigovati Zoran Stanisavljević. Prva premijera, planirana za 24. maj pod dirigentskom palicom Dejana Savića ostaje i biće izvedena kada je i planirano.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Za drugove

    20:49 // 19. 5. 2023.

    Ne znam sta je cudno?
    Ako je uprava pozorista partijski angazovana potpuno je normalno da se karte za predstavu razdele partijskim bitnicima. Taman pos'o da za njih ne bude mesta u prvim redovima i na balkonu. Po prvenstvu, za dzabe:"pa nek je i opera, jedem ja sve!" Prioritetni i povlasceni! Znaci, preslikani sps! Dakle,u sali bi bila sacica obicne boranije koja je cudom kupila neku kartu.

    • Var tehnolog

      19:06 // 20. 5. 2023.

      Pa, u pravu si ! Steta bi bila, da najveci poznavaoc opere, gradska vecnica za kulturu ,Anastasov, ne bude na premijeri !

  • Joka

    14:54 // 19. 5. 2023.

    Da li je N.Sad ili neki drugi grad otkazao predstavu tog dana?Da li mislite na ljude koji su kupili karte jer im je isključivo petak odgovarao?Bruka!

  • Aca

    12:58 // 19. 5. 2023.

    E moj Riki, nekada su pozorišni glumci bili revolucionari, patriote, slobodoljupci, a sad miševi - ćutu i leba jedu. Ne razumem zasto vredjaš ljude i nazivaš ih "mrziteljima" i " pljuvačima". Mi nismo zaboravili ovog Vukovića i sta je on radio u niškom pozorištu ali videcemo se posle nekog novog "5. oktobra", tada neće biti praštanja ko prošlog puta

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: