Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:48, 25. 8. 2018.

| Kultura

Dabić: Filmske godinama radimo kampanjski, zato još nisu regionalni festival

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti

Da bi niški Filmski susreti postali regionalni festival, kako kaže urednik filmskog programa Dejan Dabić u emisiji “15 minuta”, treba prekinuti praksu koja traje više od 20 godina - radi se kampanjski i tek nekoliko meseci pred dolazak glumaca u Niš krene njegova organizacija. Još jedan od problema je “slaba reklama” u nacionalnim medijima.

Festival glumačkih ostvarenja - najstarija manifestacija posvećena domaćem igranom filmu i jedan od najstarijih filmskih festivala u regionu počinje večeras i narednih dana će glumci imati glavnu ulogu u Nišu.

Tim povodom u emisiji Južnih vesti, urednik filmskog programa i jedan od selektora Dejan Dabić kaže da će se za nagradu ove godine boriti 12 filmova, među kojima je čak 5 iz regiona, a žanr koji će ove godine biti “u manjini” je komedija. Ipak, najavljuje kvalitetne i pažljivo birane filmove, koji će se svakodnevno prikazivati na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi.

Već godinama postoje nadanja da niški Filmski susreti postanu i regionalni festival, a Dabić kaže da je prvi problem što još to nisu “kampanjski rad” koji traje godinama.

Više od 20 godina mi se okupimo nekoliko meseci pred festival da bismo uradili nešto što bi trebalo da živi cele godine. Vi na svim konkursima, od medija, Kreativne Evrope i tako dalje, do nekih drugih gde sam ja učestvovao kao neki eksterni ekspert ili saradnik, traže da festival živi najmanje 8 meseci godišnje - pojašnjava Dabić.

To znači da se i pre i nakon festivala održavaju karavani, tribine, projekcije i da festival živi. Ipak, Niš nema tu vrstu navike, dodaje, a postoji mogućnost da je ove godine već u septembru ili oktobru promene - da ranije najave festival i krenu u kampanju.

Drugi problem je, kako kaže, to što u nacionalnim i regionalnim okvirima, niški festival nije dovoljno vidljiv.

U staroj Jugoslaviji je bio odmah posle Pulskog festivala, bio je po malo neformalan, jer je Pula bila nacionalni festival, niški festival je na neki način ispravljao nepravde Pule i ovde je bio neka vrsta neformalnosti. Neki ponekad imaju običaj da kažu kako mi nismo festival nego smo mi nešto drugo. Međutim, činjenica je da neki festivali u Srbiji na primer ove godine se neće dogoditi, a bolje su se reklamirali od nas i možda pravili brend, ali ih neće biti - priča Dabić.

Pojašnjava da Filmski susreti imaju problem reklame, ali ne sadržaja, dok se kod nekih drugih problem sadržaja od reklame uopšte i ne vidi.

Da bi se to rešilo, dodaje, jedna ekipa ljudi treba da radi na imidžu niškog, tako što bi se posećivali i drugi festivali, ali je potrebno da bude prisutniji u nacionalnim i regionalnim medijima.

Mislim da nekim nacionalnim medijima, pre svega beogradskim, nije uvek najzanimljivije da vide kvalitetan sadržaj na niškom festivalu ili nekom festivalu južnije, nego možda nešto drugo - kaže Dabić.

U tome mogu da pomognu i glumci, pre svega kroz radionice sa mladim glumcima, jer im se često zamera što samo “prošetaju kroz Niš”, ali Dabić ističe da je to ranije rađeno i da za to treba mnogo više para i vremena.

Šta publiku sve očekuje na ovogodišnjim Filmskim susretima, koje filmove ne treba propustiti, kakva je niška publika i kako ona “gleda filmove”, ali i da li će naredni jubilej koji je za dve godine - 55 godina festivala biti kvalitetnije proslavljen i šta još organizatori planiraju, možete pogledati u emisiji “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ISidora

    16:13 // 25. 8. 2018.

    Niš treba festival na nivou Sarajevskog ..znači ..cela tvrdjava sa nekoliko bina ..preko 200 filmova i da dodju svi od producenata rezisera glumaca..i da da to bude podrzano od grada i publike..Znači isto što i NIšvil

  • Filaž

    15:22 // 25. 8. 2018.

    Čovek je iskreno odgovorio na svako postavljeno pitanje. Drago mi je da postoji entuzijazam da se festival unapredi. Ono što organizatori moraju da shvate je da festival ne živi od puke tradicije i da ona ponekad sputava napredak festivala u pogledu kvaliteta. Ove godine je bar napravljen prvi korak (doduše uslovljen siromašnom mogućnošću izbora filmova srpske kinematografije), a put je dugačak.

  • vuckovipoltroni

    14:19 // 25. 8. 2018.

    Nisu regionalni festival zato sto su napredne poltroncine, radosu bajicu nagrada....za sta bre? Taj nazovi festival nece jos dugo, a ni ne treba!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: