Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:30, 10. 5. 2011.

| Kultura

Dan Narodnog muzeja u Leskovcu

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

LESKOVAC – Dan Narodnog muzeja obeležen je svečanom sednicom i izložbom “Hladno oružje”, koja obuhvata više od 160 predmeta od neolita do 20. veka.

O značaju najznačajnije kulturne institucije u gradu za očuvanje kulturno-istorijskog blaga Leskovca i juga Srbije, govorili su načelnica Uprave društvenih delatnosti Suzana Stanković-Ilić i direktor Srđan Stojanović, koji je podneo izveštaj o radu Narodnog muzeja u proteklom jednogodišnjem periodu.

Povodom Dana muzeja i 63. rođendana ove ustanove kulture, predstavljeno je i 51. izdanje Leskovačkog zbornika, najznačajnijeg časopisa koji već pola veka izlazi u Leskovcu.

Narodni muzej osnovan je 2. maja 1948. godine sa ciljem da prikuplja, obrađuje, čuva i izlaže muzejsku građu vezanu za prošlost leskovačkog kraja. Muzej se najpre nalazio u adaptiranoj kući Bore Dimitrijevića Piksle sve do 10. maja 1974, kada je svečano predata na korišćenje nova zgrada, čijim su se puštanjem u rad stekli pravi uslovi za dalji razvoj muzejske delatnosti.

Muzej je ustanova kompleksnog tipa koja u svom sastavu ima više odeljenja: za arheologiju, istoriju, istoriju umetnosti, etnologiju, konzervaciju.

U sklopu muzejske zgrade nalaze se stalna postavka, galerija, sala za naučne skupove i stručna biblioteka sa više 14.000 naslova. U sastav muzeja ulaze i izdvojeni objekti: Gradska kuća, Muzej tekstilne industrije u selu Strojkovcu, Spomen-kuća Koste Stamenkovića i Arheološki lokalitet Caričin grad.

Narodni muzej je ustanova koja se bavi prikupljanjem, zaštitom i prezentacijom kulturno-istorijskih dobara u cilju potpunog svestranog i naučnog izučavanja kulturno-istorijskog nasleđa leskovačkog kraja, a povremeno organizuju stručne i naučne skupove, predavanja i tribine.

U muzeju se godišnje održi više izložbi različitog karaktera, kao i promocija knjiga, književnih večeri i koncerata klasične muzike.
Stručna biblioteka otvorena je za sve istraživače prošlosti leskovačkog kraja, a nije zanemarena ni obrazovna funkcija, koja je izražena kroz saradnju sa školama u gradu i okolini.

Od 1988. godine, u bijenalnom kontinuitetu, Narodni muzej je organizator naučnog skupa “Kulturno-istorijska baština jugoistočne Srbije”. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: