Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:55, 25. 9. 2013.

| Kultura

“Dani Japana” u Nišu

Autor:Maja MicićIzvor:Južne vesti
f

Predstavljanje autentične kulture, istorije i veština japanskog naroda u Nišu počeće 30. septembra od 18 sati otvaranjem izložbe grafika umetnice Kijo Vade u Nišu u galeriji “Art 55“.

f foto: kellygirl1.deviantart.com Izložbu će, kako je najavljeno, svečano otvoriti Masafumi Kuroki, ambasador Japana u Srbiji.

Sat nakon toga uslediće, kako je rečeno, otvaranje izložbe knjiga i spisa u vezi sa Japanom, japanskog oružja i borilačke opreme u galeriji Univerzitetske biblioteke u Banovini.

U Velikoj sali Univerziteta u Nišu posetioci će od 20 sati moći da pogledaju kratke filmove o Japanu koji će otvoriti Juićiro Omori, ataše za kulturu Ambasade Japana u Srbiji.

U dvorištu Banovine 1. oktobra od 18 sati poštovaoci japanskih borilačkih veština moći će da prisustvuju promociji aikidoa, kendoa i ninđucua. Posetioci će, kako je najavljeno, moći da čuju i vide nešto više o japanskom mačevanju, kendou, putu harmonije aikidoa i veštini drevnih nindži.

Narednog dana od 17 sati u Velikoj sali Univerziteta biće, navodi se, održano predavanje o japanskom jeziku i radionica veštine pisanja. Radionicu će voditi Natalija Jovanović, japanolog. Od 19h biće održano veće haiku poezije u Velikoj sali Univerziteta u Nišu, a domaćin će biti Dragan J. Ristić, haiku pesnik.

Za 20h najavljena je projekcija filma “Okuribito“, nagrađenog Oskarom 2009. godine za najbolji film na stranom jeziku.

d foto: tumblr.com 3. oktobra u Velikoj sali Univerziteta u Nišu od 17 sati biće održana radionica veštine “Origami“ koje će voditi Danka Stanković-Petković, a od 19 sati  predavanje o "periodu zaraćenih država“ Nikole Novičića i Milana Momirovića.

Od 19:30 najavljena je projekcija fima “Shinobi no mono“.

Od 19 sati u Vranju u Galeriji Narodnog muzeja biće otvorena izložba “Ukiyo-e“ grafika.

Japanska industrija video zabave jedna je od najjačih u svetu, a specifičan način crtanja stripa nazvan Manga i animirane serije i filmovi koji se popularno zovu Anime su pokretač multimedijalne mašinerije.

f foto: borilackevestine.wordpress.com Tako će 4. oktobra od 17 sati u Velikoj sali Univerziteta biti održana prezentacija japanskog stripa (Manga) koju će voditi Jovana Ljubić, a od 17:30 Manga radionica koju će voditi Aleksandra Ilić.

Za 19h najavljena je projekcija anime dela “Gin-iro no kami no Agito“ u Velikoj sali Univerziteta u Nišu.

Vikend će biti posvećen druženju kroz drevnu igru za dva igrača "Go" koja je nastala u Kini pre više od 2.500 godina.

U Dvorištu Banovine 5. oktobra od 10 sati i 6. od 9 biće oržana prezentacija, radionica i turnir u ovoj društvenoj igri koje će voditi Željko Veselinović.

Ulaz na sve manifestacije je slobodan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: