Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:42, 2. 3. 2017.

| Kultura

Dani bugarskog i balkanskog filma u NKC-u

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
U jednom od filmova glume Nišlije; foto: skrinšot
U jednom od filmova glume Nišlije; foto: skrinšot

Narednih dana, do nedelje 5. marta, u sali Niškog kulturnog centra prikazivaće se filmovi iz Bugarske, Makedonije i Srbije. Nišlije će tada, između ostalog, moći da vide film rađen po istinitoj priči, jedan pisan na osnovu romana i film u kome glavnu ulogu ima niški glumac. Sve projekcije su od 18 sati.

U četvrtak 2. marta Nišlije će moći da gledaju bugarski film “Iza kadra” koji je rađen po istinitoj priči. Film je bio deo filmskog festivala u Kairu.

Zasnovan na istinitoj priči o filmskom snimatelju čija žena odlazi sa detetom u Nemačku na lečenje dok on ostaje u Bugarskoj da snima film za partijskog reditelja, istovremeno postajući predmet stalnog interesovanja tajnih službi - piše u sinopsisu.

Tog dana prikazivaće se i srpski film “Istine o čoveku i životu: Metodi-Meta Petrov”, koji je režirao Petar Videnov.

Svestrani umetnik Metodi-Meto Petrov, koji je svoj talenat pokazao kroz karikature, stripove, akvarele, grafike i ilustracije, predstavljen je preko svedočanstava svojih savremenika, ali i kroz arhivske snimke - kažu organizatori.

Film “Staklena reka” Nišlije će moći da pogledaju u petak 3. marta, a priča prati Elen koja dolazi u malo bugarsko selo u potrazi za korenima svoje porodice. Priča je povezana sa pričom o bogumilstvu i dešifrovanjem tajnih znakova u obliku crteža.

Srpski film “Sporazum”, u kome uloge tumače i niški glumci, prikazivaće se u subotu 4. marta. Ovo je prvi film čiji su svi kadrovi snimljeni na Kosovu i Metohiji nakon 1999. godine.

Glavni junak je srpski povratnik koji posle godina izgnanstva odlučuje da se vrati u svoje rodno mesto, što će mu doneti velika životna iskušenja. Film je prikazan na otvaranju prošlogodišnjih Filmskih susreta - piše u sinopsisu.

Poslednjeg dana, u nedelju 5. marta, na repertoaru je makedonski film “Veliki vođa”. Scenario za film je nastao na osnovu istoimenog romana jednog od najistaknutijih posleratnih makedonskih pisaca Živka Činga.

Govori o odrastanju malog Lema u domu za ratnu siročad. Film je bio učesnik festivala u Valensiji - kažu organizatori.

Organizatori su Generalni konzulat Republike Bugarske u Nišu, Zavičajno udruženje “Caribrod” iz Niša, Udruženje Makedonaca “Vardar” iz Niša i Niški kulturni centar.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: