Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:27, 23. 11. 2022.

| Kultura

Dani ruske kulture naredna dva dana u Nišu

Autor:J. S.Izvor:Južne vesti
Filozofski fakultet
Prvo predavanje na Filozofskom od 12 sati; Foto: JV

"Srbi i Puškin" je predavanje kojim danas u 12 sati na Filozofskom fakultetu u Nišu počinju "Dani ruske kulture u Nišu", a organizatori kažu da će Radojka Tmušić Stepanov kroz predavanje pokušati na umetnički način da oživi sećanje na umetničko stvaralaštvo ovog svetskog velikana književnosti. Sutradan, u četvrtak 24. novembra, biće održana promocija VII toma Edicije "Ruski obaveštajci".

Niški kulturni centar organizuje "Dane ruske kulture" u Nišu, a prvo će od 12 sati na Filozofskom fakultetu, u svečanoj sali 434, predavanje održati Radojka Tmušić Stepanov, a govoriće i o uticaju Srba pojedinaca, srpske istorije i srpske narodne književnosti na Puškinovo stvaralaštvo. dani ruske kulture Predavanje i promocija knjige; foto: NKC

Planirano je i recitovanje Puškinovih stihova na srpskom i ruskom jeziku, kao i projekcija fotografija i video priloga.

Programom će biti obuhvaćeno i kazivanje opštepoznatih činjenica, ali i manje poznatih detalja iz života A.S. Puškina i Srba koji su direktno uticali na njegovu sudbinu. Poseban akcenat je dat na pojavu Puškinovih predaka u Rusiji i srpski "prst sudbine", koji je učinio da se rod Puškina pojavi u Rusiji, zatim susrete velikog ruskog pesnika sa Srbima u Besarabiji i Odesi i rezonansu tih veza i susreta u njegovom stvaralaštvu, sa naročitim osvrtom na Puškinovo pesničko obraćanje Karađorđevoj kćeri i romantičnu vezu sa Srpkinjom Amalijom Riznić, poreklom iz porodice Nako iz Banata - dodaju.

Iz NKC-a najavljuju da će u Narodnoj biblioteci "Stevan Sremac", u ruskom kutku, u četvrtak 24. novembra od 18 sati, biti održana promocija VII toma Edicije Rusija pod nazivom "Ruski obaveštajci", a profesorka i publicista Radojka Tmušić Stepanov će takođe govoriti o tome.

Ulaz je slobodan, a NKC "Dane ruske kulture" realizuje u okviru Tribinskog programa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: