Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:59, 7. 3. 2024.

| Kultura

Dani savremenog italijanskog filma u Vranju

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Pozorište Vranje
Od 10. do 14. marta; ilustracija; foto: M. D. /JV

Ljubitelji filma imaće priliku da od 10. do 14. marta u Pozorištu “Bora Stanković” u Vranju pogledaju pet ostvarenja savremene italijanske kinematografije. Na repertoaru su jedna biografska drama i četiri komedije.

Svih pet dana projekcije počinju u 17 sati. Prvi koji će vranjska publika moći da pogleda jeste Leopardi - fantastičan mladić (Leopardi - Il giovane favoloso), u režiji Marija Martonea.

To je kratka, biografska priča o životu pesnika iz Rekanatija, introvertnoj i melanholičnoj ličnosti sklonoj ironiji i ispadima.

Reč je o poučnom filmu o postmodernom senzibilitetu, koji je učinio da Leopardi ide ispred svog vremena. Film je osvojio četiri nagrade Srebrna traka, a dobio je i 13 nominacija i osvojio pet Donatelovih Davida, tri nominacije i osvojio nagradu Zlatni globus - navode organizatori.

11. marta će biti prikazana komedija Kloni me se (Stai lontana da me), u režiji Alesija Marije Federičija.

Radnja prati Jakopa koji nema sreće sa ženama i uvek ih je činio nesrećnim. Kada se zaljubi u Saru, pokušava da se drži podalje od nje, ali će to ispasti komplikovano. To je rimejk francuskog filma La Chance.

Usamljeni junak (L’intrepido) režisera Đanija Amelija treći je film na repertoaru i biće prikazan 12. marta.

Film govori o 40-godišnjem nezaposlenom Antoniju koji sastavlja kraj s krajem kako zna i ume, ali se ne prepušta pesimizmu i ne gubi nadu u bolji život.

Pretposlednji film, zakazan za 13. mart, jeste Da li si ikada bila na Mesecu? (Sei mai stata sulla luna?), u režiji Paola Đenovezea.

Kada od oca nasledi farmu u Pulji, mlada žena se vraća u grad u kome je provodila leto u detinjstvu, da bi prisustvovala sahrani i pronašla kupca imanja - piše u opisu filma.

Poslednji film, koji je u planu za 14. mart, jeste Izvini ako postojim (Scusate se esisto) režisera Rikarda Milanija.

Radnja prikazuje Serenu Bruno, koja dolazi iz malog grada u Abrucu i koja je diplomirala arhitekturu sa odličnim ocenama, magistrirala i poznaje mnoge strane jezike. Radi u Londonu, ali oseća nostalgiju za domom i odlučuje da se vrati u Italiju.

U Rimu, međutim, ne može da nađe posao ni približno uporediv sa onim koji je imala u Londonu, pa se snalazi radeći tri posla.

Projekcije organizuju vranjski teatar, Institut italijanske kulture i Dante Alighieri Vranje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: