Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:56, 7. 12. 2023.

| Kultura

Dani slovenačkog filma u Nišu - 16 filmova, ulaz besplatan za sve

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Niški kulturni centar
Na repertoaru 16 filmova; ilustracija; foto: JV / Tamara Radovanović

16 ostvarenja biće prikazano na festivalu Dani slovenačkog filma, koji će od 11. do 14. decembra biti održan u maloj sali Niškog kulturnog centra. Ulaz je besplatan za sve posetioce.

Prve večeri, od 19 sati, publika će moći da pogleda film Ivan Marinček-Žan u trajanju od 25 minuta, dokumentarni zapis o pioniru slovenačke kinematografije, u režiji Radovana Čoka.

Uslediće projekcija 88-minutnog filma Tamni pokrivač sveta u režiji Amira Muratovića. Reč je o priči o crnom ugljeniku, drugom najvećem uzročniku globalnog zagrevanja.

Od 21 sat iste večeri biće prikazan 6-minutni film Samo diši režisera Aneja Golčara o Viktoru koji je zarobljen na klaustrofobičnom low-cost letu.

Nakon toga publiku očekuje film Dominika Menceja Jahači, od 110 minuta, u kome uloge tumače Timon Štrubej, Petja Labovič i Nikola Kojo.

U potrazi za slobodom i ljubavlju, junaci putuju kroz snove prošlosti i vizije budućnosti - piše u opisu filma.

12. decembra od 19 sati biće projektovan 15-minutni film Barbike, u režiji Nike Jurman. Film govori o ambicioznoj, ali lenjoj seoskoj fotografkinji, koja pokušava da preživi u velikom gradu.

Gajin svet 2 u trajanju od 97 minuta naredno je ostvarenje koje će biti prikazano. Režiser je Peter Bratuša, a uloge tumače Uma Štader i Sebastijan Kavaca.

14-godišnja Gaja suočava se sa razvodom rodirelja i sa zavidljivim drugarima iz odeljenja - piše u opisu.

Za 21 sat iste večeri zakazan je 23-minutni film Kako sam naučila da kačim veš u režiji Barbare Zemljič. Film govori o dvoje ljudi koji posle slučajnog susreta sklapaju prijateljstvo.

Nakon toga, biće predstavljeno ostvarenje Marka Šantića Probudi me u trajanju od 88 minuta. Uloge tumače Jure Henigman i Timon Štrubej, a film govori o Roku koji oseća posledice gubitka pamćenja.

Pretposlednje večeri od 19 sati publiku očekuje film Kutija u trajanju od 22 minuta, u režiji Tomaža Pavkoviča, koji govori o šezdesetim i sedamdesetim godinama u nekadašnjoj državi.

Sledi 51-minutni film Melanija u režiji Jurija Grudena, priča o Melaniji Tramp.

Od 21 sat biće prikazan film Alenka od 17 minuta, u režiji Kristijana Bernarda Irgla, o Aleni koja krije strašnu vest od svog sina.

Posle toga sledi ostvarenje Janeza Burgera Posmatranje (82 minuta). Uloge tumače Dijana Kolenc i Vladimir Vlaškalić, a priča je o mladoj istražiteljki koja dobija misteriozne snimke brutalnih zločina.

Poslednje veče od 19 sati otvara 5-minutni film Not so gentle u režiji Saše Ihnatoviča, o ljudima koji prelaze granice u potrazi za sigurnošću i mirom.

Nakon toga, biće predstavljen 98-minutni film Nestajanje u režiji Andrine Mračničar, o odlasku u Korušku u potrazi za očuvanjem slovenačkog identiteta.

Od 21 sat publiku očekuje film Slovenci u Beogradu: Edvard Rusjan od 11 minuta, u režiji Vladimira Šojata, o tome kako je pre 112 godina jedan Slovenac leteo nebom iznad Beograda.

Festival zatvara 98-minutni film Pero u režiji Damjana Kozole, sa Primožem Pirnatom i Tinom Ščavničar u ulogama.

Svi zainteresovani građani moći će potpuno besplatno da ušu u salu i gledaju filmove.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: