Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:06, 6. 11. 2020.

| Kultura

“Deca zna(ku)ju” - emisija za učenje znakovnog jezika na “Jutjub” kanalu "Južnih vesti"

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
Deca zna(ku)ju screenshot
U prvoj epizodi - azbuka; foto: screenshot Youtube

Kroz igru i pesmu ekipa “Zu Zu Zujalica” će kroz serijal “Deca zna(ku)ju” pomoći mališanima sa oštećenim sluhom i njihovim čujućim drugarima da nauče azbuku znakovnog jezika, kao i kako se znakovima pokazuju brojevi, svakodnevni izrazi i pojmovi. Prva epizoda će biti na "Jutjub" kanalu Južnih vesti u ponedeljak 9. novembra.

Cilj ove edukativne emisije je da deca sa oštećenim sluhom steknu osnovu njihovog maternjeg jezika i da gluvim i nagluvim roditeljima pruži mogućnost da razumeju i biraju sadržaj za svoju decu.

Serijal emisija pruža priliku i čujućoj deci i odraslima da se upoznaju sa znakovnim jezikom, približava im kulturu gluve zajednice i olakšava proces inkluzije dece čiji je on maternji jezik.

Grupa "Zujalice" i tumači znakovnog jezika će u prvom druženju sa čujućim i mališanima sa oštećenim sluhom pokazati da je azbuku moguće koristiti i rukama.

U prvoj epizodi biće predstavljanje slova znakovnog jezika po azbučnom redu uz prikladnu priču i pesmu „Azbuka“. Svako slovo će pratiti ilustracija i primer reči. Glumci će pokazati kako se znakuju njihova imena i naučiti decu da znakuju svoja. Kroz zanimljive dijaloge i igru, obnoviće se i utvrditi sve naučeno - kažu iz Zu Zu Zujalice.

U preostale dve epizode serijala iz ekipe Zujalice su za najmlađe llustrovali brojeve i boje uz interesantne razgovore glumaca, kao i lepe reči - osnovne pozdrave i učtive izraze, koje će deca naučiti da koriste u svakodnevnoj komunikaciji. Deca zna(ku)ju screenshot U prvoj epizodi - azbuka; foto: screenshot Youtube

Sve tri epizode "Deca zna(ku)ju" biće objavljene do kraja godine na Jutjub kanalu Južnih vesti.

Važan deo projekta su i dve pesme - „Azbuka“, i „Lepe reči“, koje će pratiti prezentovane teme i olakšati savladavanje novih reči. Takođe, svaki video će biti titlovan i preveden na srpski znakovni jezik, a sadržaće i prikladne ilustracije i animacije koje će učenje učiniti još zanimljivijim - kaže ekipa iz Zujalica.

Projekat realizuje grupa Zu Zu Zujalice u saradnji sa Južnim vestima, a finansiran je od strane Ministarstva kulture i informisanja.

Inače, podaci Saveza gluvih i nagluvih Srbije pokazuju da u Srbiji živi 70.000 ljudi kojima je primarni jezik srpski znakovni, a iako postoji sedam specijalnih škola za gluve, znakovni jezik se ne uči i ne razvija u okviru nastavnog programa, već se koristi kao pomoćni jezik. Zato objašnjavaju da ga deca uče u porodici, a ako tamo nema gluvih osoba, učenje i razvoj deteta su dodatno otežani.

Ukazuju i da u medijima ne postoji gotovo nikakav kulturni i informativni sadržaj za gluvu decu, a veoma je oskudan sadržaj i za gluve odrasle osobe.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    20:25 // 6. 11. 2020.

    Treba zatvoriti sve knjižare

  • Tetkica

    20:01 // 6. 11. 2020.

    Svaka cast! Ovo je fantasticna ideja!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: