Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:28, 8. 9. 2022.

| Kultura

Dejan Lilić: "Niš je moj grad"

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Dejan Lilić
U Nišu je svoj na svome; foto: JV / Ljubica Jocić

"Svet ne bi bio tako šarenolik i lep da smo svi u jednom tonu", smatra makedonski glumac Dejan Lilić, koji za sebe kaže da je Niš njegov grad koliko i rodno Skoplje. Saradnja između pozorišta, glumaca, reditelja i radnika u jednom od stubova umetnosti, dodaje, važan su deo festivala "Teatar na raskršću" u čijem je Savetu od početka i koji se trenutno održava u Nišu. U Niš se rado vraća, oseća ovaj grad svojim, a u prilog tome ide i činjenica da mu je u srpskom pasošu upisana adresa odavde.

narodno pozoriste, cudo svetog georgija, foto narodno pozoriste nis 1 Prva saradnja sa Narodnim pozorištem je u predstavi "Čudo svetog Georgija"; foto: Narodno pozorište Niš Za poznatog makedonskog glumca Dejana Lilića se može reći da je domaćin i gost pozorišnog festivala "Teatra na raskršću" koji se dešava u Nišu. Gost - jer dolazi iz Severne Makedonije i Nemačke, gde trenutno živi, a domaćin jer je, od prve godine života provodio mesece u Nišu, rodnom gradu njegovog oca.

Ako se tretira da da živim u Makedoniji ili Nemačkoj, ja sam uslovno rečeno, gost. Ali, domaćin sam jer je Niš moj grad. Ovde sam provodio mnogo vremena, imao sam prijatelje, ljubav, sve, kao i u Skoplju. Dolazio sam, provodio sam mnogo vremena, kada sam bio mlađi više, ali i kasnije sam dolazio rado. Znam Niš, isto je kao u Skoplju, da me baciš bilo gde, mogu da se snađem i dođem gde treba. Poznata su mi mesta, imam uspomene, prijatelje, ja se osećam baš domaćim. Na kraju, na srpskom pasošu, adresa mi je iz Niša - kaže Lilić.

Kao i na prethodna dva izdanja "Teatra na raskršću", Lilić je i ove godine član Saveta festivala.

Drago mi je što sam dobio poziv direktora Narodnog pozorišta Niš Spasoja Ž. Milovanovića. Oberučke sam prihvatio jer sam i bio direktor Makedonskog narodnog pozorišta i znam šta znači organizovati festival. To nije lako, to je baš predizvik, kako bi rekli Makedonci (izazov). Festival je mesto gde se svi srećemo, razmenjujemo iskustvo i znanje, kupujemo jedni od drugih i da vidimo gde smo i šta smo prošli tokom prethodne godine. Takođe je važno i korisno da se napravi saradnja, kao što je baš ovde nastala ideja za koprodukciju predstave Čudo svetog Georgija - priča Lilić.

lilić 2 "Čudo svetog Georgija" je primer kako pozorišta mogu lepo i uspešno da sarađuju; foto: JV / Vanja Keser

Ta predstava je prošle godine otvorila drugi "Teatar na raskršću", a pokazala je kako dobro mogu da funkcinišu pozorišta iz različitih zemalja jer je rađena u koprodukciji Dramsko-lutkarskog teatra „Ivan Radoev“ iz bugarskog Plevena, Narodnog pozorišta Niš i Teatra "Joan Slaviči" iz rumunskog Arada.

Raduje me kada se radi neka produkcija, kada postoje gostovanja i saradnja. To je dobro jer zatvoriti se u svojoj sobi, u svom pozorištu i raditi tu godinama, može da donese rezultat, ali nema više gde da se kreće. Zatvaranje nosi da svoje ideje i kreativnost dovedeš do jednog nivoa i kada dođe nešto novo, kao novi miris, boja, kažeš, ej ovo je dobro. kao začini što su putovali po svetu, kada staviš u naše tradicionalno jelo, dođe nešto novo. Kao nova tkaknina, to je najnormalnije. Svet ne bi bio tako šarenolik i lep da smo svi u jednom tonu. Kao kada imaš jedno cveće, da je sve isto, ne bi bilo lepo, nego izabereš prave boje i nijasne i imaš prelepu baštu - priča Lilić.

U prilog takvom razmišljanju ide i osnivanje Pozorišne asocijacija "7 plus", gde su teatri iz Poljske, Rusije, Litvanije, Estonije, Rumunija, Severne Makedonije, Bugarske i Srbije. Ta Asocijacija, kaže Lilić, preti da bude sve veća i jača.

Radujem se i tome i verujem da neće doći kraj takvoj saradnji. Svi pričaju o krizi, plaše narod, uvek postoji neki strah, ali nadam se da to neće biti razlog da prestanu saradanje između pozorišta. Ima nekih stvari koje su bez cene, a to su ove razmene i iskustva. To je i dobra škola za glumce, reditelje - dodaje Lilić.

narodno pozoriste, cudo svetog georgija, foto narodno pozoriste nis 2 Lilić: "Teatar na raskršću" je potreban Nišu; foto: Narodno pozorište Niš

Komad Čudo svetog Georgija je Liliću prva saradnja sa Narodnim pozorištem iz njegovog Niša, ali i ranije je imao priliku da se pokloni niškoj publici, što mu je, kako kaže, bila lepa i važna uspomena.

Bio sam sa predstavom "Divlje meso", ali i komadom "Hamlet" na festivalu "GlumBal" na kom sam dobio i nagradu. Bilo mi je drago, imao sam priliku da pozovem prijatelje iz detinjstva da me gledaju, a to im je bila jedina šansa da me vide ovde. Sada sam imao premijeru u ovoj koprodukciji i nadam se da to neće biti jedina prilika da se poklon Nišlijama - dodaje Lilić.

"Teatar na raskršću", kaže, vidi kao odličan festival i kaže da je Nišu potreban ovakav vid okupljanja glumaca, reditelja i radnika u pozorištima.

Verujem da će prerasti u super festival, koji treba svi da podrže, Grad, Srbija, narod, glumci, reditelji. Na kraju, drago mi je što Niš, pored filmskog i džez festivala, ima i pozorišni. Radujem se jer je ovo grad koji osećam kao da sam kod kuće - kaže Lilić.

lilić 1 Lilić trenutno radi na seriji u Severnoj Makedoniji; foto: JV / Vanja Keser

Svetski trend hiperprodukcija serija, koji je zahvatio i Srbiju, može da bude dobar za pozorište, smatra Lilić.

Stvar rada je i stvar treninga. Ako glumac sedi i ne radi ništa, to nije dobro. Nama treba i scena, ali treba nam i filmski set. Radujem se glumcima koji imaju šansu da rade. Ne bih želeo da televizija odmogne pozorištu. Televizija je jači medij, jednu epizodu mogu da gledaju milioni, a jednu predstavu samo 300-400 ljudi u jednoj sali. Ali, prednost je što pozorište nudi ono što ne daje televizija, gde može sve da se upakuje, a to je ono što je sada, ovde, trenutno i nije ponovljivo. I živi samo u sećanjima publike - kaže Lilić.

Poznati makedonski glumac, koji je glumio i u serijama i filmovima ruske, američke, belgijske produkcije, trenutno radi na dramskoj seriji Bistra voda u Severnoj Makedoniji, a završio je snimanje jednog makedonskog filma. Čekajući pozorišnu sezonu, priliku da i u Nemačkoj pokaže talenat na daskama koje život znače, uživa u svom Nišu i predstavama na trećem "Teatru na raskršću".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    23:08 // 14. 9. 2022.

    Da, da.... cela bivsa SFRJ i Kosovo imaju boravisne adrese u Nisu i u Srbiji kao i srpske pasose...... a, sta Srbi imaju u tim drzavama?? I, sta bese kazu i srspki i makedonski zakoni o duplom/visestrukom drzavljanstvu??

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: