Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:13, 14. 5. 2020.

| Kultura

Dela beogradskog umetnika pred publikom u Nišu

Autor:B. S.Izvor:Južne vesti
izložba
Radovi će biti izloženi do 4. juna, foto: Galerija savremene likovne umetnosti Niš

Radove beogradskog umetnika Dušana Markovića moći će da vidi publika u Nišu od četvrtka, 14. maja u "Paviljonu" Tvrđave. Radno vreme "Paviljona" je od 12 do 17 sati.

Iako svečanog otvaranje neće biti zbog epidemije virusa korona, iz Galerije savremene umetnosti u Nišu pozivaju građane da dođu i pogledaju radove ovog umetnika.

U pitanju su dela u kojima je uobličena naša društvena i politička svakodnevnica, kažu u Galeriji, a neki od naziva radova su Izgnanstvo, Da li me čuješ?, Tvrde i tamne senke, Bodljikave vesti i Dajte Evropi malo vremena. izložba Radno vreme "Paviljona" je od 12 do 17 sati, foto: Galerija savremene likovne umetnosti Niš

Novi radovi predstavljaju umetničke odgovore na događaje koji su obeležili prethodne godine i koji su, shodno tome, preobrazili našu stvarnost - masovni egzodusi, izmenjena geopolitička mapa Evrope, Bliskog istoka, a i šire. Odsustvo istinskog dijaloga u svakodnevnom i političkom diskursu u kojem jedna strana ne može i ne želi da čuje drugu, podizanje granica od bodljikavih žica koje prete da prerastu u zidove zbog ponovne potrebe da se uspostave čvrste podele i razlike, širenje lažnih vesti u nastojanju da krizno stanje nikada ne prestane i da se potreba za istinom u potpunost zatre, kao i česta upotreba suzavca zbog koje se, na trenutke, čini da Evropa ne prestaje da plače - kažu organizatori.

Dušan Marković rođen je 1948. godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu gde je i magistrirao 1977. godine. Kao stipendista Vlade Belgije boravio je na National Hoger Institutu u Antverpenu.

Do sada je samostalno izlagao više od 30 puta u zemlji i inostranstvu. Ovo je njegovo treće samostalno predstavljanje niškoj publici. Dobitnik je više nagrada i priznanja iz oblasti skulpture i male plastike poput "Zlatno dleto" ULUS-a i mnogih drugih.

Izložba je otvorena do 4. juna, a ulaz je slobodan.

Galerija radi svakog dana, sem ponedeljkom, od 12 do 17 sati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: