Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:35, 18. 8. 2021.

| Kultura

Dela novopazarskog umetnika Davuda Turkovića u niškom Salonu 77

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne Vesti
1629212054182
Otvaranje izložbe biće 19. avgusta sa početkom u 20. sati; foto: Galeija SLU

Intimne ispovesti romantičarskog prizvuka, fotografije iz ličnog i porodičnog albuma korišćene kao predlošci u radu, interpretacija postojeće stvarnosti koja kreira novu realnost, utkane su u slike novopazarskog umetnika Davuda Turkovića koje će biti izložene od sutra, 19. avgusta, u Salonu 77 na niškoj Tvrđavi.

Kako bi večno sačuvao momente iz vremena bezbrižnosti i iskrene radosti, a u isto vreme i zadržao dozu privatnosti, mladi umetnik iz Novog Pazara, slikajući je blurovao portrete stavljajući akcenat na životne trenutke.

1629211999148 Kao bi stavio akcenat na trenucima, a ne na ljudima, lica su blurovana; foto: Galerija SLUOrganizatori kažu da ova izložba posetiocima daje mogućnost višeznačnog tumačenja slika.

Posmatrač u ovoj odluci može prepoznati, s jedne strane, želju umetnika da ih ostavi u „zaštićenoj“ zoni privatnosti a s druge strane, može naslutiti i nameru da ih promoviše u nepersonalizovane simbole sećanja na jedno vreme koje treba spasiti od zaborava - kažu organizatori.

Navode da je svet Turkovićevih slika duboko iskren i ličan, a opet blizak svima nama, te da nas navodi na promišljanja o suštinskim egzistencijalnim pitanjima postojanja, o lepoti življenja, ali i o neminovnosti promena i konačnosti trajanja.

Davud Turković je osnovne studije završio na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (2018) a master studije na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Trenutno je na drugoj godini doktorskih umetničkih studija na FLU u Beogradu. Samostalno izlagao u Novom Sadu, Beogradu i Novom Pazaru.

Izložba u Nišu trajaće do 5. septembra, a posetioci su dužni da poštuju propisane epidemiološke mere.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Vlada Niš

    19:40 // 18. 8. 2021.

    BRAVO!
    Lepa vest, i događaj za obići.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: