Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 20. 11. 2020.

| Kultura

Dela srpskih i belgijskih umetnika nastala u Sićevu na izložbi u Paviljonu

Autor:T. T.Izvor:Južne vesti
umetnost
Izložba dela srpskih i belgijskih umetnika u Paviljonu u niškoj Tvrđavi; foto: Pexels/Daian Gan

Ljubitelji umetnosti imaće priliku da u Paviljonu u niškoj Tvrđavi od subote, 21. novembra posete izložbu na kojoj će biti prikazani radovi nastali u okviru projekta Srpsko-belgijski umetnički dijalog na kome su prošle godine u Sićevu zajedno stvarali umetnici iz ove dve zemlje.

Sa željom da poveže savremene stvaraoce kako bi razmenili iskustva i ideje, kao i da internacionalizuje program, niška Galerija savremene likovne umetnosti pokrenula je pre tri godine manifestaciju "Umetnički dijalozi". Prošlogodišnja tema nosila je naziv "Priroda i savremeno vizuelno stvaralaštvo", a umetnici su sa različitih aspekata prikazali odnos prirode, čoveka i umetnosti.

Moć i nemoć prirode, kao i neophodnost podrške njenoj vitalnosti, otpor koji priroda ulaže u sopstveni opstanak, te otsustvo svesti o delovanju čoveka na životno okruženje i imperativ komfora, kao preduslov narušavanja zakona kosmičke ravnoteže, i sa druge strane, virtuelizovanje predela i praćenje promena njihovog ontološkog statusa ili smeštanje viđenog u kontekst šire slike sveta ili mape sopstvenih puteva i senzacija – opisuju iz Galerije raznovrsna dela.

Posetioci će moći da pogledaju radove Milene Putnik, Jovanke Mladenović, Nemanje Lađića, Slobodana Radojkovića, a biće izloženi i radovi na kojima su radili belgijski umetnici Mišel Barzin, Sofi Legros, Patricia Sonvil i Roman Vanvisen.

Izložba će biti otvorena do 10. decembra.

Inače, "Umetnički dijalog" podrazumeva zajednički boravak i rad u Sićevu domaćih umetnika i autora iz neke od evropskih zemalja, kao i zajedničke izložbe u obe sredine. Projekat je započet 2017. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: