Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:55, 5. 12. 2023.

| Kultura

"Dela srpskih kompozitorki za glas i klavir" u Niškom kulturnom centru

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
klavir
Petak, 8. decembar, od 19 sati.; Ilustracija; foto: A. K

Koncert “Dela srpskih kompozitorki za glas i klavir” održaće se u Maloj sali Niškog kulturnog centra u petak, 8. decembra, od 19 sati. Solista na koncertu je sopran Mina Kovač Marković, koja će nastupiti uz klavirsku pratnju Dušana Markovića. Ulaz na koncert je slobodan.

Na programu će se naći kamerna dela srpskih kompozitorki Lili Lalauna, Avaj i Noćne pesme Svetlane Savić, Čarobnica Ljubice Marić, kao i Rukoveti Isidore Žebeljan.

To su kompozicije različite po temama, prirodi i karakteru, ali se susreću u nekoliko zajedničkih tačaka poput visoke umetničke vrednosti, intelektualno-emotivne izbalansiranosti, dobrog poznavanja pijanističke i vokalne tehnike kao i autentičnosti - kažu iz NKC-a.

Mina Kovač Marković je koncertna i operska pevačica iz Beograda. Završila je Bečki konzervatorijum, scensko-opersko iskustvo je stekla u Operskom studiju “Borislav Popović“, nastupala je u “Madlenijanumu”, a nekoliko puta je nastupala i u niškom Narodnom pozorištu sa Niškim simfonijskim orkestrom. Od 2019. godine redovno koncertira sa pijanistkinjom Jelenom Minić u okviru ansambla Das Duo.

Dušan Marković, pijanista i profesor klavira, tokom profesionalne karijere održao je više solističkih koncerata, a najviše se ističe njegova interpretacija Bahovih klavirskih koncerata. Baroknom muzikom se aktivno bavi od 2002. godine, pored solističkog koncertiranja se interesuje i za kamernu muziku i dobitnik je brojnih nagrda.

Oni su osnivači udruženja “Barokni vitraž” koje se od 2015. godine aktivno bavi izvođenjem i promocijom barokne muzike putem klasičnih koncerata i multimedijalnih predstava.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: