Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:28, 24. 6. 2020.

| Kultura

Dela umetnice iz Leskovca pred svetskom publikom

Autor:B. StamenkovićIzvor:Južne vesti
jovana mitic umetnica
Fotografija "Uspemene" govori o postojanju rasizma svuda u svetu, foto: privatna arhiva

Dela akademske slikarke Jovane Mitić Šelmerdin iz Leskovca moći će da vidi publika širom sveta, jer će deo njenog stvaralaštva biti dostupan onlajn - na sajtu londonske Galerije The Arts Project i Udruženja za umetnost, kulturu i turizam Majdan Art.

Londonska onlajn izložba Moment of silence posvećena je borbi protiv rasizma, vezana je za nedavne incidente širom sveta, a posebno u Americi. Leskovčanka će se publici predstaviti sa svoje 2 fotografije, a kako kaže, odabir dela uradio je kustos Piter Hebert. jovana mitić umetnica Izlagala na preko 170 grupnih izložbi širom sveta, foto: privatna arhiva

Tema izložbe bila je kako umetnici vide, osećaju i kako mogu dati svoj doprinos u borbi protiv rasizma u svetu. Izložbu je organizovala Galerija "The Arts Project", a sve njihove izložbe uglavnom imaju tematiku vezanu za sociološke, društvene i zdravstvene probleme današnjice. Jedna od moje 2 fotografije koje će biti predsavljene nosi naziv "Uspomene", a govori o tome da je rasizam svuda i da (ne)vidljivost zavisi od "kaputa" koji nosi - kaže ona.

Njen kolaž Ad infinitum (ne) svesne deprivacije života biće deo izložbe minijatura koju organizuje Udruženje za umetnost, kulturu i turizam "MajdanArt", čije je svečano otvaranje, zbog epidemije virusa korona, odloženo, a dela će moći da se vide onlajn. kolaž jovana mitić Na onlajn izložbi i njen kolaž "Ad infinitum (ne) svesne deprivacije života", foto: privatna arhiva

Udruženje za umetnost, kulturu i turizam "MajdanArt" već 20 godina organizuje Internacionalnu izložbu minijatura "Bele noći", a ove godine dela će, zbog epidemije virusa korona, biti predsatvljena onlajn - kaže Jovana.

Jovana Mitić Šelmerdin članica je Udruženja likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajnera Srbija i do sada je izlagala na preko 170 grupnih izložbi, kako u Srbiji, tako i širom sveta - Velikoj Britaniji, Francuskoj, Švajcarskoj, Italiji, Mađarskoj, Bugarskoj, Rumuniji i Sloveniji.

Dobitnica je 17 nagrada za slikarstvo i grafiku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: