Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:52, 1. 9. 2023.

| Kultura

Denis Murić glumac šeste večeri Filmskih susreta, Ines Petrović glumica Festivala

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
filmski 231
7-godišnja Ines glumica Festivala; foto: JV / Tamara Radovanović

Publika je za glumca šeste večeri 58. Filmskih susreta u Nišu izabrala Denisa Murića, koji u ostvarenju Indigo kristal glumi Zizija, dok je glumica Festivala 7-godišnja Ines Petrović, koja u filmu Momak i devojke glumi Anđelu. Večeras od 20:30 je dodela nagrada, a biće prikazana i dva gostujuća filma.

Sinoć je na Letnjoj pozornici projektovana i svetska premijera filma Što se bore misli moje, koji govori o poslednjih sedam dana u životu kneza Mihaila Obrenovića uoči atentata 1868. i događajima koji su usledili nakon toga.

Što se bore misli moje biće u bioskopima od 20. septembra, a u pripremi je i televizijska serija. Režiser i scenarista Milorad Milinković kaže da je film sniman uglavnom u Vojvodini, ali i u Valjevu, Negotinu i drugim mestima.

Mislim da su ljudi u jednom trenutku tokom filma prestali da gledaju mobilne telefone, što je dobra stvar. Posle nekih 15-20 minuta, kada je počeo zaplet oko zavere, to je očigledno zainteresovalo sve. Mislim da je aplauz bio super, ali ne mogu po tome da merim, jer mislim da je niška publika vrlo blagonaklona prema svim filmovima. Iskreno, plašim se kako će sve proći u nekim drugim gradovima, gde nema tako tople publike - kaže Milinković.

Jedan od glumaca koji glume u tom ostvarenju, a koji su se poklonili niškoj publici, jeste Nenad Okanović. On je ulogu posvetio pokojnom kolegi Marku Živiću, koji je najpre trebalo da bude u toj ulozi.

Okanović je na Letnjoj pozornici poručio da će honorar dati za izgradnju scene kruševačkog Pozorišta, koja će nositi ime Marka Živića.

Marko Živić je trebalo da glumi u filmu. Dobio je koronu, pa je uskočio Nenad Okanović umesto njega. Marko je umro posle nekoliko dana. To je tragedija koja je obeležila ovaj film - navodi Milinković.

filmski 23 foto: JV / Tamara TodorovićIndigo kristal je diplomski film reditelja Luke Mihailovića, a mladi glumac Denis Murić je za ulogu Zizija u njemu proglašen za glumca večeri.

Zizi je pisan za Denisa. Kad se lik piše za glumca, to valjda malo i laska glumcu, daje mu neki vetar u leđa. Naziv se odnosi na indigo decu, koja su zatvorenija i kristalnu decu, koja su otvorenija. Bio mi je dobra metafora za dve generacije, jedne predratne i jedne posleratne - priča Mihailović.

Večeras će biti dodeljene nagrade i Filmski susreti će biti svečano zatvoreni, a nakon toga će publika moći da pogleda dva gostujuća ostvarenja - dokumentarac Narodni glumac i dramu Prihvati ili odbij.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: