Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:18, 25. 3. 2013.

| Kultura

Deo Časnog krsta u Nišu

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
katolicka-crkva.jpg
Katolička crkva u Nišu, foto: bosnasrebrena.ba

Milanska biskupija, u sklopu obeležavanja jubileja Milanskog edikta, pokloniće niškoj Katoličkoj crkvi deo krsta na kome je razapet Isus Hrist.

Kako je Južnim vestima potvrđeno u niškoj Katoličkoj crkvi, poklon iz Milana bi trebalo da stigne 14. septembra, a u Nišu će ova svetinja biti jedina koja ima tako značajan simbol hrišćanstva dostupan vernicima.

- Tog dana će biti crkva posvećena, a deo Časnog krsta biće ugrađen u novi oltar - kažu u niškoj biskupiji.

Katolička crkva u Nišu, koja je od 2007. godine i postavljenja aktuelnog župnika fra Nika Josića, posvećena Presvetom Isusovom srcu trenutno se rekonstruiše. U crkvi objašnjavaju da će u sklopu rekonstrukcije biti izgrađen i nov oltar, a njegov deo će biti i “čestica Časnog krsta”.

Krst je značajan simbol vere, ali i je i usko povezan sa Konstantinom, jer je prema predanju upravo njegova majka carica Jelena pronašla na Golgoti krst na kome je bio razapet Isus Hrist.

Profesorka sociologije religije Danijela Gavrilović kaže da je ovo značajan događaj za hrišćane, jer sve ono što nas povezuje sa Isusom Hristom ima veliki značaj.

- Simboli vere su vrlo važni, jer stalno obnavljaju veru. Čovek ima tu potrebu da se stalno osvedočuje da ima neku vrstu direktnog kontakta sa svetim stvarima. Ta vrsta povezanosti, dodira je vrlo važna za održavanje religioznosti - kaže profesorka Gavrilović i dodaje da je to podstreh za čitavu veru.

Čitava religioznost, objašnjava profesorka, zasniva se na veri u mističko sjedinjenje, a prisustvo predstavnika Pravoslavne crkve na inauguraciji pape pokazuje da neka vrsta ekumenskih procesa ipak postoji.

U Katoličkoj crkvi kažu da će crkva biti otvorena za sve vernike koji će moći da vide deo Časnog krsta, a za 21. septembar najavljuju veliku misu koja će u sklopu obeležavanja jubileja Milanskog edikta biti najverovatnije održana na stadionu “Čair”.


Deo Časnog krsta u Nišu bio i u prošlom veku

raspece Raspeće Isusa Hrista, foto: B92.netPretpostavlja se da je episkop Dositej, koji je upravljao Niškom eparhijom od 1913. do 1933. iz Svete zemlje 1920. godine prvi put doneo čestice krsta u Niš.

Na sajtu manastira Lepava stoji da je Dositej bio vrlo aktivan episkop i da je često sa vernicima putovao u Svetu zemlju. U to vreme, u Niškoj eparhiji postojala je zadruga zanatlija, a ugledni trgovac Đorđe Aćimović, bio je veliki dobrotvor crkve. Ne zna se zašto i kako, ali njemu je Dositej dao na čuvanje čestice Časnog krsta. Kasnije su njegovi potomci preuzeli tu svetu relikviju.

Pošto Aćimovićev sin nije imamo naslednike, ova svetinja poverena je na čuvanje porodici Nikolić iz koje je bila njegova snaja. Tačnije, Slobodanu Nikoliću iz Župe prijepoljske, sestriću snaje starog Aćimovića i tako je deo Časnog krsta otišao iz Niša.

Inače najveće deo Časnog krsta se nalazi u Jerusalimu, a jedan deo je Sveti Sava odneo u Hilandar gde se i danas čuva u Carskoj lavri. Prema predanju horizontalni deo krsta je carica Jelena odnela u Rim.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragana Moles

    12:48 // 27. 3. 2013.

    Delici krsta koje je donela carica Jelena iz Jerusalima se cuvaju u crkvi SANTA CROCE DI GERUSALEMME, blizu bazilike SAN GIOVANNI, na imanju koje je bilo u vlasnistvu Flavija (koji kilometar na istok od tog mesta je i sahranjena, u mauzoleju TORPIGNATTARA). Jelena se i smatra prvim arheologom, jer je organizovala celu ekspediciju sa ciljem pronalazenja ostataka krsta

  • Fakti,fakti,...

    23:44 // 25. 3. 2013.

    Stoji da ako se uzmu svi "autenticni" delovi krsta na kome je Isus razapet,on bi imao sedam tona!

  • Mladen Jovanovic

    22:08 // 25. 3. 2013.

    Bez sale, ovo je najvaznija do sada investicija u Nis povodom 2013. godine. Sve sto je do sada uradjeno nema nikakvu odrzivost. Manifestacije dodju i prodju. Ovo je divan poklon gradu koji ce brzo postati jedna od kljucnih znamenitosti. Kao Nislija mogu samo da kazem - hvala.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: