Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:18, 28. 11. 2016.

| Kultura

"Dereti" dodeljena nagrada "Presad mudrosti"

Autor:J. ĆosinIzvor:Južne vesti
Sajam knjiga u Nišu
Dodeljene nagrade, "Dereta" dobitnnca nagrada “Presad mudrosti” za kompletnu produkciju, foto Dereta

Nagrada za kompletnu produkciju na 53. Niškom sajmu knjiga i grafike dodeljena je izdavačkoj kući “Dereta” iz Beograda, dok je za najvredniju ediciju nagrađen “Kreativni centar” iz Beograda za delo “Pustolovine”, u kojoj je ove godine objavljena knjiga “Srpske narodne umotvorine” kojom se završava kolekcija posvećena narodnom stvaralaštvu.

Ista nagrada ali za najbolje pojedinačno delo dodeljena je kući “Prometej” iz Novog Sada za knjigu “Srbija u 19. veku očima stranca” autora Svejna Meneslanda.

“Dereti” je ove godine dodeljena nagrada "Presad murdosti" i to za izbalansiranu produkciju koja obuhvata savremenu domaću i svetsku beletristiku, filozofiju, istoriografiju i dečiju knjigu - navodi se u obrazloženju žirija.

Za autorski doprinos umetnosti ili nauci, nagrada "Inicijal" dodeljena je “Zavodu za udžbenike” iz Beograda i to za izdanje “Sabrana dela Grigorija Božovića”, dok je za delo koje afirmiše knjigu u užem ili širem smislu istoimena nagrada dodeljena izdavačkoj kući “Štampar Makarije” iz Beograda za monografiju “Vojo Stanić".

Izdavačka kuća “Medivest” iz Niša dobitnica je “Inicijala” i to za delo koje spaja sadašnjost i budućnost, za knjigu “Kralj Milan i Niš” autora Vidosava Petrovića.  Raša Popov na otvaranju Sajma u Nišu; ilustracija; foto: JV Raša Popov na otvaranju Sajma u Nišu; ilustracija; foto: JV

Nagrada “Otisak” koja se na Sajmu knjiga u Nišu dodeljuje za grafički dizajn, ove godine je za estetski tretman knjiga dodeljena “Laguni” za delo “Trinaesti zec” autora Tanje del Rio. Za tehnološki tretman knjige “Otisak” je dodeljen kući “Darkvud” za knjigu “Bog je crven” grupe autora, dok je za intermedijalni tretman nagrađena knjiga “Izokrenute priče” grupe autora, a izdavač je “Zavod za udžbenike”. 

Ove godine Zoranu Stojanoviću pripalo je tradicionalno priznanje “Boža Vojinović”, koje se dodeljuje pojedincu za doprinos i afirmaciju Niškog sajma knjiga i grafike.

Žiri koji je odlučivao o nagradama “Presad mudrosti” i “Inicijal” čine Mirko Demić, Dragan J. Ristić i Aleksandra Gojković, dok su za sajamsku nagradu “Otisak” zaduženi bili Miodrag Anđelković, Sanja Dević i Biljana Stanković.

53. Sajam knjiga u Nišu za posetioce će biti otvoren do 3. decembra.
 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: