Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:30, 16. 3. 2023.

| Kultura

Deset rukopisa u konkurenciji za nišku književnu nagradu “Slaviša Nikolin Živković”

Autor:T. R.Izvor:Južne vesti
knjiga
Ime dobitnika biće objavljeno 3. aprila; ilustracija; foto: Pixabay/Unsplash

Za nagradu “Slaviša Nikolin Živković” u širi izbor ušlo je deset knjiga. Reč je o neobjavljenim rukopisima proze, poezije ili drame, a iz Društva književnika i književnih prevodilaca Niša posebno pohvaljuju pisce dramskih tekstova i kažu da će ime dobitnika biti poznato 3. aprila.

Među deset rukopisa koji su u širem izboru, tri su iz Niša - “Natalija s one strane mejlova” autorke Jadranke Milenković, “Dve ikone” Dragana Marinkovića i “Kako kentauri nose pantalone” Nikole Kostića.

Izabrana su i dela “Distorsio a cappella” Jelene Kalajdžije iz Bijeljine, “Iz škrinje” Jasne Jeremić iz Mladenovca, “Heroji sa buvljaka” Tanje Đorđević iz Velikog Gradišta, “Montaža anonimnih dojava” Ljiljane Đurđević Stojković iz Beograda, “Na putu do čoveka” beogradskog autora Nikole Pantića, “Ti i ja” Pavla Lazića iz Beograda i “Šredingerovi akordi” Beograđanina Miloša Živanovića.

Kako navode iz Društva, sledi objavljivanje užeg izbora rukopisa, a ime dobitnika biće poznato 3. aprila, na dan rođenja Slaviše Nikolin Živkovića.

Pojedini delovi iz prispelih, a nenagrađenih rukopisa, predlogom žirija i uz pristanak stvaraoca, mogu biti objavljeni u književnoj periodici. Žiri nagrade upućuje posebnu pohvalu svim stvaraocima dramskih tekstova koji su se javili na konkurs, a u znak podrške Društvo najavljuje osnivanje nove književne edicije koja će negovati dramu - kažu iz Društva.

U žiriju su Velimir Ilić, Ivan Cvetanović i Goran Živković Gorki. Inače, književna nagrada koja čuva uspomenu na pisca čije ime nosi od 2019. godine je zvanična gradska nagrada i sastoji se od povelje i objavljene knjige laureata.

Nagradu su do sada dobijali Zoran Pešić Sigma, Stana Dinić Skočajić, Miloš Grozdanović, Dragan J. Ristić i Vukosav Delibašić za rukopis “Povratak iz pakla”, novi roman koji će Društvo književnika predstaviti do kraja godine u Nišu, prilikom dodele nagrade za prethodnu godinu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragon Jordan

    07:17 // 17. 3. 2023.

    Bez komenatara. Bez reči. Bez drame!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: