Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:40, 2. 3. 2023.

| Kultura

Devet predstava u niškom Lutkarskom pozorištu tokom marta, ove nedelje “Kornjača i zec” i “Princeza na zrnu graška”

Autor:S. V.Izvor:Južne vesti
Pozorište lutaka
Devet predstava tokom marta; foto: JV / Ljubica Jocić

Na repertoaru Lutkarskog pozorišta u Nišu tokom marta biće odrigrano ukupno devet predstava, ove nedelje publika će moći da pogleda dva komada - u četvrtak, 2. marta, od 18 sati Kornjača i zec i u nedelju, 5. marta, u 11:30 Princeza na zrnu graška.

Predstava Kornjača i zec Pred najmlađom publikom dilema iz basne - ko je brži, kornjača ili zec; foto: Pozorište lutaka Po motivima Ezopove basne Kornjača i zec Lutkarsko pozorište pripremilo je predstavu za mališane o Semu i Džimu koji su poslednji predstavnici svojih porodica u dugogodišnjoj raspravi o tome ko je brži - kornjača ili zec. Obojica su nadmeni i ponositi i jednog dana će se naći na proplaniku šume da napokon utvrde ko je brži. Na kraju, će shvatiti da je njihova rasprava besmislena i da su prijateljstvo i sloga bitniji od bilo kakve trke.

Reditelj predstave David Alić kaže da ih predstava podseća na delo Čekajući Godoa Samjuela Beketa. Kako bi pobegli od klasičnog prikazivanja predstava za decu, imitiranja životinja na sceni, priča je smeštena u Veliku Britaniju gde porodice Engleza i Škota godinama vode raspravu ko je brži.

Tu se vraćamo na Beketa i na čekanje. U ovom globalnom jurcanju za nečim, a ne znamo tačno za čim, vrlo je bitno malo usporiti, stati, sačekati, oslušnuti život, što nam se u poslednjih godinu dana, nažalost, i dešava. Mislim da je izuzetno bitno da deca na vreme shvate da život nije trka. Ništa nam neće pobeći. A ako želimo da uživamo u nekom lepom pejzažu ili upoznamo neku dragu osobu, neophodno je da laganim koracima osvajamo život, a ne da dozvolimo da nam on u silnoj žurbi pobegne. Jer onaj koji žuri , zaista ne stigne na vreme - poručuje Alić.

Princeza na zrnu graška Priča o princu koji je želeo da se oženi pravom princezom; Foto: Pozorište lutaka Niš Bajka slavnog Andersena Princeza na zrnu graška govori o princu koji je želeo da se oženi pravom princezom. Iako je dugo tražio, prava princeza je sasvim slučajno “ušla” u njegov život. Iz Lutkarskog kažu da je priča jednostavna, deca je vole jer nema “strašnih” likova, a za razliku od originalne bajke, dramaturg uvodi još dva lika - miša i grašak.

Forma je lutkarska a lutke sukombinovane i pružajumogućnost dobre animacije, dok je jedini “živi” lik dvorska luda. Scenografija je savremena, asocijativna i simbolična. Muzika je originalna, songovi pevljivi i biće veoma zanimljivi dečijoj publici - navode iz Lutkarskog.

Naredne nedelje, u dva termina biće izvedena predstava Čarobnjak iz Oza - u četvrtak, 9. marta, od 18 sati i u nedelju, 12. marta, od 11:30. Do kraja meseca, publika će moći da pogleda još pet predstave - Tri praseta, Nedostajanje, Cvrčak i Mravica, Vuk koji je ispao iz knjige i Palčica.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    23:12 // 2. 3. 2023.

    Mhm.... koliko ono dana bese ima mesec mart.... 31 ?? A, da... samo devet predstava u toku 31 dana, a parice i platica sa drzavnog budzeta stizu li stizu...... i medjuvrement su ceskaju... i lade......
    Sramota i za ovaj grad, i za ovu instituciju i za drzavu.

    • Giga

      01:09 // 3. 3. 2023.

      Bistrica si prava, nema šta!!!
      Šta da radimo s’ fudbalerima i ostalim sportistima sto igraju 4 puta mesečno?!
      Ma sve to treba ukinuti i sedi kući i bulji u kutiju!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: