Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:25, 10. 5. 2019.

| Kultura

Dimitrijević: Novac je istorijska čitanka naše zemlje

Autor:Bojana AntićIzvor:Južne vesti
izložba novčanica
Izložene novčanice koje su se u Srbiji koristile od 1887. do 1996. godine, foto: Bojana Antić

Da se iz novčanica može “pročitati” istorija jednog društva, ali i videti sve promene koje je ono doživelo, kako u politici, tako i u estetici, smatra Nebojša Dimitrijević, kustos Narodnog muzeja u Leskovcu. Stari srpski novac inspirisao ga je da o tome napravi izložbu koja je sinoć otvorena u galeriji Narodnog muzeja.

Na ideju da uradi ovakvu izložbu, kako kaže, došao je kada je preuzeo vođenje odeljenja numizmatike, a inspiraciju je dobio nakon predavanja o simbolima na našem novcu profesora Fakulteta likovnih umetnosti Milete Prodanovića. Nebojša Dimitrijević, kustos Narodnog muzeja Leskovac Izložbu pripremao više od godinu dana, foto: Bojana Antić

Obrađujući novac, tražeći literaturu počeo sam novac da gledam drugačije. Onda mi je sinulo da se to može povezati u jednu priču i o tome napraviti izložba. Novac je mnogo više od sredstva za plaćanje, on predstavlja deo naše državnosti - kaže Dimitrijević.

Najlepša naša novčanica, po njegovom mišljenju je apoen od 1.000 dinara iz 1931. godine koju je uradio akademski slikar Paja Jovanović. izložba novac Prva novčanica u Srbiji sa likom žene, foto: Bojana Antić

Na njoj se prvi put pojavljuje lik žene, a to je srpska kraljica Marija Karađorđević. Novčanica je urađena sa toliko detalja i to je po meni najlepša novčanica koja je štampana kod nas - kaže Dimitrijević.

Ovo je inače Dimitrijevićeva prva samostalna izložba, ali, kako kaže, ceo tim Narodnog muzeja pomagao mu je u pripremi. Novčanice je prikupljao od Izraela do Slovačke, a muzejskoj kolekciji fale samo 4 za koje se nada da će ih nabaviti u narednom periodu.

Izložba Papir govori - novac Srbije i Jugoslavije od 1887. do 1996. prikazuje novac štampan u ovom periodu i predstavljeno je oko 70 novčanica, što je oko polovine ukupnih koje su se našle u opticaju u Srbiji. izložba novac Pozitivni utisci publike, foto: Bojana Antić

Leskovčanima koji su bili na otvaranju najzanimljivija je bila novčanica od 500 milijardi jer je to najveći apoen ikada štampan. Što se same izložbe tiče puni su pozitivnih utisaka, jer mnogi nisu znali da Leskovac ima ovakvu zbirku.

Bio sam iznenađen kad sam čuo za izložbu. Iskreno, nisam znao da i u našem gradu možemo videti ovako nešto. Preporučio bih svima da dođu jer zaista mnogo toga može da se vidi i nauči - kaže jedan Leskovčanin.

Oni koji nisu stigli na otvaranje, izložbu mogu pogledati do kraja maja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Popov Jova

    09:37 // 11. 5. 2019.

    E, ako je on kustos, onda tu nema greske! Amaterizam!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: