Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:06, 10. 6. 2013.

| Kultura

Dimitrovgradski autori u Slovačkoj

Autor:N.M.Izvor:Južne vesti
20-YEARS-LATER-PICTURE-2.jpg

Dimitrovgrađani Miki Ilić i Miroslav Nackov učestvovaće na 19. Međunarodnom dokumentarnom festivalu lokalnih  televizija "Zlatni prosjak" u slovačkom gradu Košice, evropskoj prestonici kulture za 2013. godinu.

Kratki film „20 godina posle“ Ilića i Nackova uvršten je u zvaničnu takmičarsku konkurenciju IFOLT 2013., dok će se evropskoj publici novinar RTCaribroda Miroslav Nackov predstaviti i dokumentarcem „I u dobru i u zlu“.

Petominutni video rad “20 godina posle” nastao je kao reedit TV paketa iz produkcije lokalne RTCaribrod koji govori o mogućnosti pomirenja i razumevanja dva čoveka koji su tokom rata u Hrvatskoj bili na suprotnim stranama, a 20 godina kasnije se slučajno sreću u Dimitrovgradu.

Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije, Delagacija Evropske Unije u Srbiji i Erste banka dodelili su upravo tom TV paketu nagradu za najbolji medijski prilog o procesu evropskih integracija za 2011. godinu.

Tokom  2012. autori postaju i laureati druge nagrade za kratki film “20 godina posle”, u okviru projekta "Looking Ahead by Facing the Past", finansiranog od strane "Mennonite Central Committee", u organizaciji Centra za ratnu traumu iz Novog Sada.

Drugi film Miroslava Nackova koji se našao u zvaničnoj konkurenciji “Zlatnog prosjaka 2013.” predstavlja naizgled običnu priču o ljubavi, čiji glavni akteri, Lela i Faredin Nexhibi iz Preševa, u dobru i u zlu, žive više od pedeset godina. Ipak, priča o ljubavi Srpkinje i Albanca u Srbiji je bila, jeste i biće neobična.

Projekat je realizovan u okviru konkursa Ministarstva kulture Republike Srbije za sufinansiranje programa u oblasti javnog informisanja na jezicima nacionalnih manjina.

Učešće autora Ilića i Nackova na jednom od najznačajnijih svetskih festivala lokalnih televizija, koji se održava od 11. do 15. juna u Slovačkoj, finansijski je podržala Opština Dimitrovgrad.


Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Olivera Sasek Radulovic

    14:53 // 10. 6. 2013.

    Drage kolege, super je da ste izvestili za kolege iz Dimtirovgrada, znam , ali bi bio red da izvestite i o kolegama iz VASEG GRADA koji takodje idu na Festival.Osim ako nije problem sto je to NTV.

    • Predrag Blagojevic

      21:01 // 10. 6. 2013.

      Poštovana koleginice, nije apsolutni nikakav problem da i to objavimo. Značilo bi nam samo da ste nam se javili. Tu smo za sve lepe stvari.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: