Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:55, 4. 10. 2018.

| Kultura

Direktor Biblioteke u Gadžinom Hanu u v. d. stanju duže od dve godine

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Biblioteka Gadžin Han
Goran Savić vršilac dužnosti direktora od juna 2016. godine; Foto: čitalac

Iako Zakon o kulturi propisuje da direktori ustanova mogu biti u v. d. stanju najduže godinu dana, Goran Savić je na ovoj funkciji u Biblioteci "Branko Miljković" u Gadžinom Hanu od juna 2016. godine. Pošto je u aprilu te godine bio raspisan konkurs za izbor direktora, poništen je jer statut Biblioteke nije usklađen sa novim zakonskim propisima.

Uprkos tome što nije po zakonu, ali i reagovanju odbornika Gadžinog Hana, dopisu Ministarstva kulture, nalogu predsednice Skupštine opštine Marije Cvetković, iz Biblioteke još nisu usaglasili svoj glavni dokument sa zakonom. Zbog toga je Savić već duže od dve godine vršilac dužnosti direktora, suprotno svim propisima. Iako je iz Ministarstva kulture u dopisu koji je upućen Skupštini opštine Gadžin Han navedeno da je svako duže v. d. stanje od godinu dana zloupotreba ove institucije, u Biblioteci vršenje dužnosti direktora se nastavlja.

Osnovno pravilo je imenovanje direktora na konkursu, a samo kao izuzetak i u ograničenom trajanju moguće je imenovanje direktora u v. d. stanju - piše u dopisu Ministarstva.

Ipak, od reagovanja Ministarstva prošlo je godinu dana, a Savić je i dalje v. d. direktora, uprkos tome što je u ovom dopisu pisalo da je potrebno da Nadzorni odbor Biblioteke u najkraćem mogućem roku rapiše konkurs za izbor direktora i da pri tome u potpunosti postupa u skladu sa zakonima.

Ja sam naložila i direktoru i službama Narodne biblioteke da se otklone sve nepravilnosti i meni oni redovno podnose izveštaj da je zasedao i odbor njihov i da su ispravke u toku - rekla je predsednica Skupštine.


Odbornik u Gadžinom Hanu: Čeka se da v. d. stekne uslove za direktora

Odbornik u Skupštini opštine Damir Stojanović upozorava na to da aktuelni v. d. direktor nikada pre imenovanja na ovu funkciju nije radio u kulturi, te da se neusklađivanjem statuta samo prolongira raspisivanje konkursa, kako bi Savić stekao neophodno radno iskustvo od tri godine koje propisuje Zakon o bibliotečko-informacionoj delatnosti.

Pretpostavlja se da se svim ovim taktičkim radnjama i odugovlačenjem “kupuje vreme” kako bi Goran Savić steko 3 godine radnog iskustva u kulturi i mogao da konkuriše, a te 3 god bi bile upravo godine provedene u v. d. stanju nasuprot svim zakonima Republike Srbije - navodi odbornik Damir Stojanović.

Inače, po Zakonu, za imenovanje direktora trebalo bi da postoji saglasnost matične ustanove, što je u ovom slučaju Narodna biblioteka "Stevan Sremac" u Nišu. Direktora ove ustanove Sonja Šuković kaže da ne postoji saglasnost za imenovanje direktora u Biblioteci u Gadžinom Hanu.


Savić: Imamo previše posla, uskladićemo statut do decembra

V. d. direktora Biblioteke u Hanu Goran Savić, s druge strane, kaže da u ovoj ustanovi imaju previše posla, te ne mogu da postignu usaglašavanje statuta.

Mi imamo dosta posla tako da ne može to da se završi u jednom dahu. Nešto je urađeno nešto nije, biće urađeno tamo do decembra - rekao je Savić.

To znači da bi konkurs za izbor direktora mogao biti raspisan tek sledeće godine, a Savićevo v. d. stanje se produžava još najmanje nekoliko meseci. Izgovor za neraspisivanje konkursa u neusaglašavanju statuta sa Zakonom o bibliotečko-informacionoj delatnosti, nalazi i predsednik Nadzornog odbora Biblioteke Slavko Stoiljković.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Brale

    10:08 // 5. 10. 2018.

    Predsednik Sale na svom feudu uZaplanju radi šta hoće i ne može mu niko ništa. BIĆE kako kaže Sale CAR.

  • Ivan

    15:47 // 4. 10. 2018.

    Direktor u biblioteci u Zaplanju ne moze da odvije od posla pustite ga.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: