Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:14, 6. 6. 2017.

| Kultura

Direktor Galerije podneo ostavku zbog situacije sa prostorom “Srbija”

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Rukovodstvo Galerije savremene likovne umetnosti
Milić Petrović (levo) mesecima na bolovanju zbog lošeg zdravstvenog stanja; Foto: JV / V. M.

Zbog lošeg zdravlja, ali i zato što, kako kaže, ne može psihički da podnese situaciju u kojoj se našla Galerija savremene likovne umetnosti, jer Grad nije našao adekvatan prostor posle vraćanja galerijskog prostora u centru Niša nekadašnjim vlasnicima, direktor Milić Petrović je podneo ostavku na tu funkciju.

On je, objašnjava, o ovome obavestio nadležne gradske službe 2. juna.

Ne mogu ni zdravstveno ni psihički da se nosim sa ovim hoće li ili neće biti ništa od Galerije. Pre ostavke sam bio nekoliko meseci na bolovanju, pa sam napravio jedan prekid i radio tokom maja, ali ne mogu ni psihički sve te zavrzlame da podnesem, a i doktor mi je rekao da moram mnogo da vodim računa - kazao je Petrović.

On ističe da je kultura u Nišu u veoma nezavidnom položaju i da gradske vlasti ne vode računa o umetnicima. To su, smatra, pokazali time što nisu Galeriji obezbedili prostor za deponovanje i izlaganje, iako se 3 godine znalo da će prostor “Srbija” restitucijom biti vraćen naslednicima.

Podsećamo, niški umetnik Milić Petrović je na funkciju direktora GSLU došao septembra 2012. godine.


I dalje nema adekvatnog prostora za fond Galerije

Iako su iz gradske vlasti najavljivali da će Oficirski dom služiti za galeriju, Petrović kaže da on nije adekvatno opremljen za izlaganje slika i da ništa nije učinjeno da se prilagodi izložbenom prostoru. Galerija Srbija Zgrada vraćena vlasnicima još 2013. godine; Foto: JV / V. M.

Ne odgovara, ne mogu bilo kako da se kače slike, kvalitet vidljivosti nije odgovarajuć - ističe Petrović.

On dodaje i da je depo zasada ostao u zgradi dosadašnje Galerije “Srbija”, jer kako kaže, Grad nije pronašao ni adekvatan objekat za čuvanje vrednih umetnina.

Ni jedan prostor koji su ponudili nije po muzejskim zakonima. Nema uređaja za merenje vlažnosti i dok to ne srede ne možemo da pomeramo dela, a neka vide sa vlasnicima naše nekadašnje Galerije “Srbija” do kada će slike moći da ostanu tamo - dodaje.


Bivša kafana u Duvaništu bi odgovarala Galeriji 

Prostor nekadašnje kafane Lipov Lad Predlog kako da se preuredi prostor nekadašnje kafane u Duvaništu u galerijski prostor; Foto: GSLUInače, iz GSLU je stigao predlog da se objekat nekadašnje kafane “Lipov lad” pretvori u galerijski prostor. Petrović dodaje da su još ranije imali ideju da se ovaj prostor od 380 kvadrata rekonstruiše, a njegova prednost je i što se ne nalazi u centru grada.

Prostor je odgovarajuće površine i dobro je što nije u centru jer bi svaka opština trebalo da ima svoj galerijski prostor, kako bi umetnost približili građanima - objašnjava.

On dodaje da su iz Grada dobili odgovor da nema para da se ova zgrada sredi za potrebe GSLU, kao što je, podseća, bio slučaj i sa izgorelim ateljeima u Tvrđavi.

Podsetimo, krajem maja su iz gradske vlasti naložili GSLU da se iseli iz Galerije “Srbija” jer je ova zgrada vraćena vlasnicima, inače će ova ustanova kulture snositi posledice i plaćati zakup. Iz Galerije su tada apelovali da im se obezbedi adekvatan prostor kako oko 1.500 dela iz druge polovine 20. i s početka 21. veka ne bi bila trajno oštećena.  

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ***

    15:13 // 7. 6. 2017.

    Nije Milic kriv za ovo.Dobar je on covek,znam ga ceo zivot.Nije mu samo trebalo da se prihvata ove funkcije,kad je penzioner.Ponudjeno mu,ne znam ko bi odbio,a nema nikakvih obaveza kod kuce.Zao mi je Juse,tako ga zovemo mi drugari.Imao je on tesko detinjstvo i mladost.Nije bogat,nije krao,nije necasan.Govorili smo mu da se mane Galerije,da ne izigrava Don Kihota.

  • maja

    10:25 // 7. 6. 2017.

    Vlasnistvo je svetinja.Ostavke kompletno rukovodstvo grada jer nista nisu preduzelu na vreme oko pronalazenja prostora.Gradska garnitura je dalekooo od poimanja kulture.Bruka,sramota!

  • Ivana

    00:21 // 7. 6. 2017.

    "Pre ostavke sam bio nekoliko meseci na bolovanju". Trebalo je da podnesete ostavku pre nekoliko meseci onda i dozvolite nekom mlađem, zdravijem i sposobnijem da radi.

    • W

      12:53 // 7. 6. 2017.

      Ovde se ne radi o branju sljiva, pa da neko treba biti u punoj fizickoj snazi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: