Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:08, 6. 9. 2018.

| Kultura

Direktor Narodnog pozorišta: Niš će dobiti “Teatar na raskršću” - regionalni pozorišni festival

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti

Za mart 2019. godine planira se prvi regionalni pozorišni festival pod nazivom “Teatar na raskršću”, najavljuje novi direktor Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović i objašnjava da bi u Niš trebalo da dođu pozorišta iz zemalja bivše Jugoslavije i čitavog Balkana. U tih 7 dana Niš bi bio teatarski centar ovog dela Evrope, pozorišta bi se “borila” za nagrade, a direktor kaže da su eminentni pozorišni stvaraoci zainteresovani i da se takmiče i da pomognu da se festival desi.

Novi čelni čovek niškog teatra krenuo je ambiciozno sa planovima za svoj mandat, a najambiciozniji od njih je internacionalni festival. “Raskršće” bi vremenski bilo vezano za Dan pozorišta 11. mart, na niške pozorišne daske glumci iz regiona stali bi 12. marta, a festival bi se održavao u zgradi Narodnog pozorišta.

Na prostoru Srbije nemamo festival koji je balkanskog internacionalnog tipa. Niš ima festivale, ali mu nedostaje pozorišni. Time bi se Niš apsolutno mapirao kao grad sa ozbiljnim pretenzijama da animira sve sredine koje se tretiraju kao Balkan da dođu u Niš - kaže Milovanović.

Bili bi pozvani da učestvuju teatri iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Grčke, Turske, Bugarske, Rumunije i Mađarske.

Selektor bi odabrao najbolje predstave za ovaj “pozorišni okršaj” na raskršću Balkana - u Nišu, a Milovanović kaže da je koncipiran Savet festivala koji bi između ostalih činila poznata imena iz sveta teatra - režiser Nebojša Bradić, kritičar i teatrolog Saša Milosavljević, Darko Lukić iz Zagreba, Trajče Kacarov i Zoran Ljutkov iz Makedonije, Dejan Stojiljković iz Niša, a festivalu u “povoju” i Savetu pomaže i Kokan Mladenović, iako, kako kaže Milovanović, “on ne bi želeo da bude član Saveta jer želi da se takmiči”.

Festival treba da prođe i “birokratsku putanju” i da Skupština grada da zeleno svetlo, a Milovanović navodi da ga je gradonačelnik već podržao.

Sve o planovima Milovanovića za niško Narodno pozorište, o premijerama, o poznatim režiserima koji će praviti predstave u Nišu, o slavnim pesnicima koji će čitati poeziju u niškom pozorištu uz prenos Radio Beograda, o glumačkom ansamblu niškog teatra, o mogućnosti da tekstovi niških pisaca budu postavljani na scenu, o savremenoj drami, subverzivnosti teatra, ali i o opciji da se “zabranjena” predstava “Aleksandar Vučić” kontroverznog režisera Olivera Frljića postavi baš u Nišu, možete pogledati u emisiji “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    02:34 // 7. 9. 2018.

    Pre toga resite problem sa ventilacijom koj je vise nego li ocigledan! Tolika zagusljivost i prasina u pozoristu da je to sramota.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: