Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:52, 16. 3. 2017.

| Kultura

Direktor "Nišvila" prvi Srbin koji je dobio prestižnu bugarsku nagradu “Zlatni vek”

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Nagrada mu je uručena u bugarskom Konzulatu; foto: JV
Nagrada mu je uručena u bugarskom Konzulatu u Nišu; foto: JV

Zbog toga što je doprineo širenju bugarske kulture u Srbiji, ali i svetu, direktor džez festivala “Nišvil” Ivan Blagojević dobio je prestižnu nagradu “Zlatni vek”, koju dodeljuje Ministarstvo kulture Bugarske. On je prvi Srbin kome je dodeljeno ovo priznanje, a za njega je, kaže, najznačajnije koje je dobio za 35 godina rada.

Povod da Blagojević dobije ovu nagradu je, kazali su u Konzulatu Bugarske u Nišu, što više od 2 decenije uspešno organizuje niški džez festival, koji je postao poznat u svetu. Za to vreme, dodaju, bugarski džez umetnici su svirali i pevali u Nišu, a više od 170.000 ljudi bilo je deo brojnih aktivnosti koje se organizuju u okviru festivala.

To je bio predlog generalnog konzulata, zbog neprestanog prisustva bugarskih izvođača džez muzike na "Nišvilu". Nagradu je dodelio i potpisao gospodin Veždi Rašidov, ministar kulture Bugarske, zbog doprinosa širenju bugarske kulture u inostranstvu - kazali su u konzulatu. Nagrada za Ivana Blagojevića; foto: JV Nagrada za Ivana Blagojevića; foto: JV

Direktor "Nišvila" kaže da mu je posebna čast što je prvi Srbin koji dobio ovako visoko priznanje, ali i odgovornost da nastavi saradnju i razmenu umetničkih programa sa Bugarskom.

Ovo je sigurno znak da sam star, bar što se tiče organizatorskog posla, čim sam doživeo da dobijam nagrade. Svakako se zahvaljujem Ministarstvu kulture, kao i generalnom konzulu, jer je ovo neočekivana nagrada, s obzirom na to da nemam priliku ni ja lično pa i "Nišvil" da često dobijamo nagrade - kaže Blagojević.

Istakao je da, što se džez segmenta tiče, Bugarska ima vrhunske umetnike i podsetio da je zahvaljujući njima 1995. godine "Nišvil" imao međunarodni karakter.

U Konzulatu su naglasilli da su nosioci ove nagrade veoma poznati bugarski umetnici iz različitih oblasti umetnosti i kulture.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan,Niš

    08:08 // 17. 3. 2017.

    Eto ,svi drugi su prepoznali značaj Nišvila samo u svom gradu i svojoj zemlji to ide teško.Samo ovde se svake godine zbog nedostatka sluha i grada i ministarstva ne pomaže finansijski organizacija Nišvila i dovodi u pitanje obim i uopšte odrzavanje ,dok se za razne parkovske svirke i dočeke ladno daju velike pare!!"Kulturo eve me ."Bio bi najbolji izraza za odnos prema njoj!

  • Blackburn

    07:56 // 17. 3. 2017.

    Iskrene cestitke!

  • prof dr CVETKO prvi

    20:04 // 16. 3. 2017.

    Bravo Ivane ....
    Tvoj drug iz .... NIŠ !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: