Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:15, 6. 11. 2017.

| Kultura

Direktorka zabranila arhitekti da prisustvuje sednicama gradskog Saveta za kulturno stvaralaštvo?

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Sednica Saveta
Veljković dva puta nije mogao da prisustvuje sednici gradskog Saveta; foto: JV/J. A.

Arhitekti Miletu Veljkoviću je, kaže, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Elena Vasić zabranila da prisustvuje sednicama gradskog Saveta za kulturno stvaralaštvo. On kaže da se radi o “drskosti i bezobrazluku”, dok direktorka demantuje.

Veljković tvrdi da nije mogao da prisustvuje ni prvoj sednici na kojoj je formiran Savet krajem septembra, uz “objašnjenje” direktorke da mu ona ne dozvoljava da učestvuje u radu tog tela, ali i da ne može da izađe u radno vreme.

Ušao sam i pitao da prisustvujem sednici rekla mi je: “Ne dozvoljavam da učestvuješ u radu tog Saveta, niti da izađeš u radno vreme. Niti me je ko pitao da budeš u Savetu, niti ću dozvoliti da radiš u njemu”, to mi je rečeno prvi put - navodi Veljković.

I druga sednica Saveta, koji je formirao Grad, prošla je bez Veljkovića, a ovoga puta kaže da mu je direktorka tražila da donese poziv da bi mogao da izađe s posla.

Ipak, direktorka Vasić kaže da “nije tačno da mu je bilo šta zabranjeno”, već da je samo zamoljen da donese poziv za sednicu, da bi evidentirala zašto napušta radno mesto u radno vreme.

Što je i učinio i bio je slobodan da prisustvuje sednici - tvrdi direktorka.

Međutim, Veljković tvrdi da nakon što je to predao sekretarici direktorke, uz pitanje da li sada može da ode na sednicu, ostao je bez odgovora. Zato je morao da javi da ponovo neće moći da prisustvuje sednici koja je održana u petak.

Na moje usmeno pitanje sekretarici, da prenese direktorki da izlazim, odgovorila mi je “ne može, dok ne dostaviš rešenje o formiranju Saveta i poziv”. Ja sam to odmah učinio i na to više nije bilo odgovora - pojašnjava Veljković.


“Tražiću prijem kod gradonačelnika”

Veljković je inače bivši direktor niškog Zavoda za zaštitu spomenika, a trenutno radi kao arhitekta, stručni saradnik u ovoj ustanovi. To je trebalo da bude i njegova uloga u novoformiranom gradskom Savetu, kaže, koji je formirao gradonačelnik Darko Bulatović. Pristao je da bude član, dodaje, što podrazumeva i prisustvo sednicama u toku radnog vremena.

Međutim, pošto već dva puta nije smeo da prisustvuje sednicama Saveta, Veljković kaže da će morati da se obrati gradonačelniku.

Znači radi se o drskosti i bezobrazluku jednostavno. Tražiću prijem kod gradonačelnika da ga zamolim ili da se zauzme i da mi omogući rad u Savetu ili da me promene da ne pravim probleme svojim nedolascima - ističe Veljković.

Veljković kaže i da se nada da neće biti kažnjen što je govorio istinu o tome zbog čega još nije učestvovao u radu Saveta za kulturno stvaralaštvo.

Podsetimo, još 2015. godine je sindikat Zavoda za zaštitu spomenika tražio od Ministarstva kulture smenu Vasićeve, zbog lošeg rukovođenja i pritisaka na zaposlene.

Inače, prvi predlozi Saveta, čiji je predsednik arhitekta Hadži Ivan Redi, bili su podizanje spomenika kralju Milanu Obrenoviću, kao i obeležje protiv nasilja, a njihova ideja je i da sledeća godina bude u znaku slobode.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nilko Stevic

    07:54 // 7. 11. 2017.

    A zasto bi bilo mesta za nekog arhitektu kada u upravnim odborima ovakvih tela sede snajperisti , taxi vozaci , ljudi bez dana radnog staza

  • Dipl. ing. arh.

    13:24 // 6. 11. 2017.

    Zbog ovakvih manira ja g-dju direktorku ne nazivam kolegenicom.
    Biti arhitekta sa sobom ne nosi samo strucno zvanje vec i veliku kolicinu drustvene odgovornosti koju nam priroda profesije namece. A biti direktor Zavoda bez trunke te vrste odgovornosti je ravno katastrofi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: