Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:55, 24. 3. 2017.

| Kultura

Đaci iz cele Srbije igraju u Nišu predstave o vršnjačkom nasilju

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Školska predstava
Prošlogodišnji pobednici iz Svrljiga; Foto: Olivera Petrović

Na 2. pozorišnom festivalu osnovnih i srednjih škola “Šta dramiš” koji će se 25. marta održati u Pozorištu lutaka, učenici iz više gradova u Srbiji igraće kratke predstave koje su sami pripremili. Ove godine, tema festivala je “Budi vitez - pravi vitez”, a ima za cilj prevenciju vršnjačkog nasilja, kažu glumci Ivana i Miroljub Riki Nedović.

Kako objašnjavaju, deca koja pohađaju dramske sekcije u svojim školama su, uz pomoć nastavnika, pripremila tekstove, kostime, scenografiju, ali i režirala predstave koje učestvuju na festivalu.

Žiri u kome će biti glumci Davorin Dinić i Danilo Petrović, kao i sociolog Milica Štrbo, biraće najbolju predstavu, glumca i glumicu, tekst i režiju.

Scenografiju i kostime nećemo ocenjivati jer to zavisi od para, već isključivo talenat i kreativnost učenika. Pokušavamo da ih navedemo da sami budu maštoviti - kaže Riki Nedović.

Predstave će, dodaje, biti podeljene u kategorije u zavisnosti da li su ih radili učenici od 1. do 4. razreda, od 5. do 8, a treća kategorija su srednjoškolci.

Učenici iz Vršca pripremili su predstavu o Aleksi iz Niša koji je počinio samoubistvo. Cilj ovog festivala je upravo da podigne svest o tome koliko je opasno vršnjačko nasilje - kazali su u Regionalnom centru za obrazovanje, koji učestvuje u organizaciji.

Festival "Šta dramiš" počinje u 9 sati u Lutkarskom pozorištu, a ulaz je besplatan. Đaci u predstavi Đaci sami osmišljaju predstave; Foto: Olivera Petrović

Najbolja predstava, kažu, dobiće tablet i sadnice, a za ostale su pripremili diplome i simbolične poklone.


Rade volonterski, ali planiraju da nastave

Podsetimo da je ovo drugi put da se održava ovaj festival u Nišu, a počeo je prošle godine na inicijativu glumaca Ivane i Rikija Nedovića.

Mi smo držali obuku za nastavnike koji vode dramske sekcije, za šezdesetak njih, a ovaj festival je proizišao iz toga - kazao je Riki.

Prve godine festivala, podsećaju, prijavilo se 36 škola iz čitave Srbije, a tema je bila ekologija. Kako objašnjavaju, ovaj festival rade volonterski, uz podršku Regionalnog centra za obrazovanje i pojedinih javnih preduzeća koja sponzorišu nagrade.

Ipak, ističu, planiraju da pozorišni festival učenika postane tradicija u Nišu, i prilika da predstave koje smišljaju i igraju deca, vide i njihovi vršnjaci iz drugih škola i gradova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: