Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:35, 3. 11. 2020.

| Kultura

Do Alžira, postkolonijalne Kube i SSSR tokom Hladnog rata kroz festival "Slobodna zona"

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Epicentar film
11 filmova na Slobodnoj zoni; foto: Print screen/Youtube

Od 5. do 10. novembra u niškom bioskopu Cineplexx održaće se 16. festival Slobodna zona, koji popularizuje angažovanu kinematografiju. Kroz 11 ostvarenja publika će imati prilike da pogleda koncert Nika Kejva u praznoj londonskoj koncertnoj dvorani, "poseti" postkolonijalnu Kubu, SSSR tokom Hladnog rata, Alžir, kroz dokumentarce nauči više o drveću, autizmu, lepom i dobrom.

Istovremeno, Slobodna zona se održava u Nišu, Novom Sadu i Beogradu.

Filmski festival Slobodna zona osnovan je 2005. godine sa idejom da se kroz popularizaciju angažovane kinematografije, koja nije deo uobičajenog bioskopskog repertoara, otvori prostor za promociju, promišljanje i razumevanje aktuelnih društvenih pojava i problema u svetu, zemlji i regionu - navode u Cineplexx-u.

Festival će otvoriti svetska bioskopska premijera koncertnog filma Idiot Prayer. Iz prazne londonske koncertne dvorane Nik Kejv donosi pesme iz svih faza svoje karijere, a pokazuje "da i u samoći postoji neko", da fizička i socijalna distanca nisu isto, a sve podstaknuto vremenom pandemije.

Francuska istorijska drama DNK donosi priču o devojčici koju je od zatrovanih porodičnih odnosa štitio deda, koji umire, a ona zapada u krizu identita i počinje da istražuje svoje nasleđe i alžirske korene. Film Epicentar proslavljenog režisera Huberta Saupera vodi do postkolonijalne Kube.

Još uvek se oseća eksplozija USS Maine mornarice iz 1898. godine. Ova velika eksplozija okončala je špansku kolonijalnu dominaciju u Americi i započela eru američke vladavine. U isto vreme i na istom mestu rodilo se moćno oružje: bioskop kao propaganda. U filmu Epicentar Sauper istražuje vek internacionalizma i stvaranja mitova, zajedno sa izvanrednim narodom Havane – posebno njenom decom, koju naziva "mladim prorocima" – da ispituju vreme, imperijalizam i sam bioskop - rekli su u Cineplexx-u.

Film Gagarin je priča o 16-godišnjaku koji se pridružuje otporu u misiji da spasi zgradu u predgrađu Pariza, za koju se saznalo da se planira rušenje. Austrijsko-gruzijsko-srpska produkcija donosi film U slavu kraljici, priču o četiri šahistkinje koje su tokom Hladnog rata donele revoluciju ženskom šahu i postale sovjetske ikone ženske emancipacije.

U slavu kraljici otkriva njihove isprepletane biografije i prikazuje redak uvid u sadašnji život šahovskih velemajstorki Maje Čiburdanidze, Nane Aleksandrije, None Gaprindašvili i Nane Joseliani, kao i hroniku njihovog trajnog nasleđa - piše u opisu filma.

Danski triler Krvne veze donosi priču o 17-godišnjakinji kojoj umire majka, zbog čega se seli kod tetke koja živi sa tri sina, u kojima pronalazi utehu, ali postaje svesna i njihovog kriminalnog načina života. U dokumentarcu Lepši život traga se za lepotom i dobrotom i prikazuju se ljudi koji stvaraju nešto inovativno i korisno.

Kako treba da izgleda dobar i uspešan život? Da li je drugačiji način života uopšte moguć? Ovo je film koji traga za odgovorima na ova pitanja. Rezultat je priča o perspektivama bez straha, o povezanosti u muzici, prirodi i društvu, o ljudima sa različitim idejama, ali sa jednim velikim, zajedničkim ciljem: održivim i lepšim svetom - stoji u opisu filma.

Španski triler Pad kralja govori o uticajnom političaru, čiji se ceo svet raspada kada procure vesti o njegovoj umešanosti u korupciju, a stranka mu okreće leđa, pa mu jedino preostaje da se bori uz podršku žene i ćerke. Nemački dokumentarac Tajni život drveća vodi do najstarijih stabala u Švedskoj, fabrika u Vankuveru, na demonstracije ekoloških aktivista.

Peter Voleben, autor bestselera Tajni život drveća, putuje sa jednog kontinenta na drugi da bi otkrio i opisao tajni svet šuma. Model koji reguliše život drveća i biljaka, osvetljen gvozdenim pravilom solidarnosti i kohezije, ključ je svesti koja se ne može dalje odlagati. Sudbina čoveka i njegovog opstanka na Zemlji je usko povezana sa dobrim zdravljem velikih šuma i vreme da se o njima brinemo je upravo sada - navode u Cineplexx-u.

Duboki i emotivni dokumentarac Razlog zbog koga skačem govori o autizmu i nemim osobama, sa porukom "ako neko ne ume da priča, ne znači da nema šta i da kaže". Ovo je naša zemlja je još jedna francuska drama na repertoaru Slobodne zone.

Samohrana majka iz radničke klase na severu Francuske naivno se odlučuje na kandidaturu za gradonačelnicu, predstavljajući Patriotski blok. Zahvaljujući šarmantnom Andreu Dusolijeru, u ulozi cenjenog gradskog lekara, retorika populista preuzima kontrolu nad umom biračkog tela - piše u opisu filma.

Karte su u prodaji na bagajni bioskopa, a detalje o ulaznicama, filmovima i projekcijama dostupni su na sajtu Cineplexx-a.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: